Alonso elpáholta a mezőnyt Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Az Ausztrál Nagydíj pénteki első szabadedzésével kezdetét vette a Forma-1-es világbajnokság 58. szezonja. Melbourne-ben a másfél órás tréningen az ezúttal már McLarennel köröző Alonso volt a leggyorsabb, jócskán megelőzve Massát és a többieket.
Vágólapra másolva!

Az időjósok ezúttal nem a levegőbe beszéltek, hiszen valóban esett a 2007-es F1-es szezon nyitó állomásának első felvonásán. Az Albert Parkban a csapatok helyi idő szerint péntek délelőtt másfélórás tesztet hajthattak végre, ahol a körülmények leredukálták a megtett körök számát is.

A vizes aszfalton a legjobban az elmúlt két év győztese, a tavaly csapatot váltó Fernando Alonso csipkedte magát, a McLarenes pilóta majd másfél másodpercet vert a második helyet megszerző Felipe Massára.

A végig vizes pályán csak a tréning utolsó tíz percében válthattak száraz aszfaltra való gumikra a csapatok. Mindez nem zavarta a BMW tesztpilótáját, Seastian Vettelt, aki a harmadik helyre kormányozta be autóját. Lewis Hamilton átesett a Forma-1-es bemutatkozáson, és mindezt a parádés negyedik hellyel tette emlékezetessé.

Az évad első megpördülését a Toyotás Jarno Trulli mutatta be, aki az utolsó helyen végzett, de autójában nem esett kár. Csapattársa, Ralf Schumacher is csak a 20. lett, a duó így igazolta a japán csapat rossz formáját.

Az előzetesen torony magas esélyesnek tartott Ferrari színeiben bemutatkozó Kimi Raikkönen sem erőltette meg magát, a finn hét kört tett meg, és ezalatt a 19. legjobb időt érte el.

Mindenképpen említést érdemel, hogy az előzetesen leírt Red Bull autói remekeltek, David Coulthard a hetedik, Mark Webber a kilencedik lett. A Renault újonca, Heikki Kovalainen némi meglepetésre megverte csapattársát, Giancarlo Fisichellát, a címvédő pilótái a 8. és a 12. helyeket zsebelték be.

Az esős edzésen természetesen mindenki vigyázott a technikára, így a reális erősorrend felállítására továbbra is várni kell. Az előzetes jóslatok azonban így is beigazolódni látszanak: a Ferrari és a McLaren-Mercedes élen jár, és őket legjobban a BMW Sauber tudja majd megközelíteni.