Tomboló hőség, trópusi hőhullám

Vágólapra másolva!
A hőhullám nem enged a szorításából, sőt, erősödésére számíthatunk.
Vágólapra másolva!

A 30 fok feletti hőmérsékletek közel 10 fokkal haladják meg az ilyenkor szokásos értékeket, így önmagukban is megterhelők. A hőérzetünket viszont tovább erősíti, hogy alig mozdul a levegő, és viszonylag magas a levegő páratartalma, ami szinte trópusi feltételeket teremt. A nagy terhelés miatt nőni fog a keringési tünetek száma, fokozottan figyeljünk az idősebbekre és a betegekre. Hétfőn és a folytatásban is ilyen idő várható.

A kontinens északnyugati részén felhős, csapadékos és kissé hűvös az idő. Európa más tájain beköszöntött a nyári meleg. Az Alpok, a Kárpátok vidékén, Olaszországban és a Balkánon igazi forró nyár uralkodik. Helyenként zápor, zivatar alakul ki, felhőszakadások is előfordulnak. Európa északnyugati részén néhány fokkal a sokéves átlag alatt alakul a hőmérséklet. A kontinens többi területén az évszaknak megfelelően, illetve felette alakul a nappali felmelegedés. Az Alpok, és a Kárpátok vidékén, Olaszországban és a Balkánon hőség tombol, a hőmérséklet általában meghaladja a 30 fokot. A Kárpát-medence felett helyenként zivatarfelhők növekednek, ami felhőfilmünkön is jól látható.

Hétfőn forró, trópusi jellegű idő várható, közel 10 fokkal haladjuk meg a az évszaknak megfelelő értékeket. A sok napsütés mellett főleg keleten, elszórtan számíthatunk záporra, zivatarra. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik a szél. Az erős napsütésben délután 29, 33 fokra melegszik a levegő, ezt alig hűsíti a gyenge, mérsékelt szél. A hőség fáradékonyságot, álmosságot okozhat, a reflexek tompulnak. Nyáriasan, szellősen öltözzünk, óvakodjunk a tűző naptól, egész évben most a legmagasabb az UV sugárzás. Igyunk sokat, nagy a napszúrásveszély. A közlekedésben a zivatarok és az átforrósodott autók okozhatnak gondokat. A Kárpát-medence szerte is a kánikula az úr.

Kedden is sok lesz a napsütés, már délelőtt erősen melegszik a levegő, majd megjelennek a gomolyfelhők. Délután a kánikulát csak helyenként frissíti átmenetileg zápor, zivatar. Az enyhe légmozgás mellett 29, 33 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála. Szervezetünk egyre jobban kifárad, nehéz napok jönnek a szívbetegekre.

Szerdán és csütörtökön is folytatódik a kánikula, a sok napsütést követően megnövekednek a gomolyfelhők és nyári zápor, zivatar alakul ki. A hőmérséklet ismét 29, 33 fokig emelkedik.

Péntektől kissé változékonyabb lesz az idő. Változóan felhős lesz az ég, a több-kevesebb napsütés mellett záporok, zivatarok alakulnak ki. A hőmérséklet minimálisan csökken, de továbbra is 30 fok közelében marad.

Az időjárás kedvez a késői cseresznye, a ribizli és a málna napokban történő beéréséhez. A nyári idő meggyorsítja a növényzet fejlődését, a természet pótolja a lemaradást. A korábbi nagy csapadékhullám következtében a Tisza alsó szakaszán most tetőzik az árhullám, helyenként harmadfokú készültséggel, de még gondokat okoz a belvíz is.