Viharok, nagy esők, erős lehűlés a hétvégére

Vágólapra másolva!
Szombaton igazi őszi időnk lesz. Csupán a keleti határszélen süt ki a nap, és csak ott emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet. Máshol borongós, esős, szürke, őszi hangulatú időjárás fogad. Szabadtéri programot nem érdemes szervezni. Vasárnap a Dunántúlon már javul a helyzet, több órára kisüt a nap. A jövő héten folyamatosan erősödik a felmelegedés, a hét közepére várhatóan visszatér a két hetes "szünidőt" tartó nyár.
Vágólapra másolva!

Kontinensünk nyugati és középső területein, valamint Skandinávia nyugati és déli részén őszies, hűvös, sokfelé esős az idő. A hőmérséklet helyenként a 15 fokot sem haladja meg. Ugyanakkor Finnországban a zavartalan napsütésben még messze északon is 22-23 fokos, kellemes idővel találkozhatunk. A Kárpát-medencétől keletre, különösen a Fekete-tenger partvidékén igazi kánikula tombol. Forrósággal találkozhatunk még Görögországban és Ibériában, de az Adria északi részét hűvös, nedves légtömegek érintik.

Részletes időjárás

Szombaton a keleti határszélen időnként kisüt a nap, máshol jobbára borult lesz az ég. Ismétlődő esőre, záporra, néhol zivatarra számíthatunk. A Dunántúlon és a középső országrészben kiadós csapadék várható. Általában mérsékelt lesz a légmozgás. Nagy lesz a hőmérsékleti különbség. Míg a Dunántúlon helyenként a 15 fokot sem haladja meg a hőmérséklet, addig a keleti határszélen akár 25 fok fölötti értékek is lehetnek. A csapadék helyenként heves zivatarok formájában érkezik, felhőszakadás, erős széllökések kíséretében.

Kettős fronthatásban lesz részünk. Az ország nagy részén borongós, szürke lesz az idő, mely lehangoltságot, melankóliát, nyárvége-hangulatot okozhat. Tavaink erősen lehűlnek. A rossz kedélyállapot gyengíti szervezetünk ellenálló-képességét. Az erős, közel 10 fokos hőmérséklet-csökkenés is tovább terheli szervezetünket. Tartalmasan megszervezett beltéri elfoglaltságok jelentősen enyhíthetik a szürkeség hatásait. A keleti határszélen lakók ugyanakkor a változóan felhős, mérsékelten meleg időben kedvező élettani hatásoknak vannak kitéve. Az öltözködésnél az esőkabát, vízálló lábbeli előtérbe kerül. Az ország nagy részén nedves, csúszós útszakaszokra készülhetünk. A kiadós csapadék erősen növeli az árvízveszélyt.

Vasárnap délelőtt elsősorban a középső országrészben számíthatunk újabb kiadós esőkre, nyugat felől már csökken a felhőzet, a keleti határszélen pedig kisüthet a nap. Napközben a Dunántúlon egyre többfelé süt ki a nap, keletre húzódik a felhőzet, és ott ismétlődő esőre számíthatunk. Általában mérsékelt lesz a szél. A hőmérséklet csúcsértéke a középső országrészben sokfelé nem éri el a 20 fokot, máshol 20, 25 fok között tetőzik.

Hétfőn a párás, néhol ködös reggelt követően sok lesz a napsütés. Délután átmenetileg gomolyfelhők jelennek meg, elszórtan rövid zápor, zivatar kialakulhat. A mérsékelt szélben 23, 27 fokra melegszik a levegő.

Kedden kellemes, mérsékelten meleg időnk lesz.

Szerdán várhatóan ismét megjelennek a 30 fokos hőmérsékleti értékek, tehát visszatér a nyár.

ICI Interaktív Meteorológia