A rasszizmussal vádolt Morrissey perli az NME-t

Vágólapra másolva!
A Smiths egykori frontembere, Morrissey bocsánatkérésre szólította fel az angol NME újságot és egyben perrel fenyegette meg, ha időben nem kér hivatalosan is elnézést egy pár napja adott nyilatkozatának kiforgatása miatt. A vezető zenei hetilap újra visszahozhatja a rasszizmus és az idegengyűlölet vádját Morrissey-val szemben.
Vágólapra másolva!

Jogi lépéseket helyezett kilátásba Morrissey a brit NME magazin ellen, amely szerinte kiforgatta egy nyilatkozatát, melyből az jöhet le az egyszerű olvasó számára, hogy hazáját, Angliát identitásvesztett országnak titulálta a temérdek bevándorló miatt.

Morrissey és ügyvédjei határidőt adtak az újságnak, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket és írásban kérjenek bocsánatot a megjelent cikk miatt, amire azonban záros időn belül nem került sor, így most peres úton kívánnak igazságot tenni.

"Az NME-nek ma délután 1 óráig volt lehetősége, hogy egy megfelelő bocsánatkéréssel rendezze a helyzetet. Az egyedüli válaszuk eddig az időpontig mindösszesen annyi volt, hogy jelenleg nincs idejük, hogy konkrét választ adjanak az ügy kapcsán" - áll Morrissey ügyvédjeinek nyilatkozatában.

Amit az NME is alátámasztott: "Meg tudjuk erősíteni a hírt, miszerint Morrissey jogi képviselői kapcsolatba léptek az NME-vel és a további megbeszélések kimenetelétől függ, hogy miként reagálunk ezekre."

Az ügy Morrissey pár napja adott nyilatkozata után robbant ki, melyből az alábbi sorok jelentek meg az NME hasábjain: "Semmi bajom más országok állampolgáraival, de minél többen vándorolnak be Angliába, annál inkább veszélybe kerülhet a britek identitása. Úgyhogy nem kis tétje van a folyamatnak. Ha Németországba utazol, érzed, hogy ott vagy. Vagy ha Svédországba mégy, ugyanúgy megvan a svéd érzés. De valahogy Angliában azt se tudod, hol vagy."

A 48 éves énekest annak kapcsán faggatták egyébként, hogy szándékozik-e visszatérni szülőhazájába. Köztudott ugyanis, hogy az elmúlt évtizedben Rómában és Los Angelesben élt a brit zenész. Az ezt követő interjúban már erősen cáfolta kijelentéseit Morrissey: "Ha most azt hozzák ki, hogy a magas bevándorló-arány miatt nem élnék Angliában, akkor tévednek. Számos más ok is van, amiért Angliát nehézkesnek találom, elég csak az árakra és a folyamatosan stresszre gondolni, amivel ott találkozhat az ember." Sőt, azt is hozzátette, hogy gondolatai szerinte egyáltalán nem sértőek, sokkal inkább egy álláspontot tükröznek.

Az énekes menedzsere szerint az NME nyíltan Morrissey személyét kívánja lejáratni a sajtóban. Időközben az is kiderült, hogy az interjút készítő Tim Jonze szabadúszó újságíró sem hagyta jóvá az énekes megjegyzéseit, mivel eléggé kellemetlennek érezte ebben a formában. Sőt állítólag kérte is, hogy a nevét vegyék ki a cikkből, mivel az egész anyag át lett írva.

"Nem szeretném látni a nevemet egy olyan anyagban, amit nem is én írtam, még ha ez hasonlít is némileg az eredeti cikkemhez." - fűzte hozzá.

Morrissey nem először keveredik rasszizmus gyanújába: a kilencvenes évek elején ugyancsak az NME-vel bonyolódott hosszú háborúba, miután az újság néhány dalszövege és nyilatkozata miatt idegengyűlölettel vádolta meg az egyik legnépszerűbb brit énekest. Ezután az énekes évekig nem is nyilatkozott az újságnak, mellyel három éve "kötött békét". Az NME új száma egyébként a címlapon Morrissey arcképével jelent meg a héten.