Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagy Márton: Szükséges az önkéntes kamatplafon június végéig történő fenntartása

Vágólapra másolva!
Nagy Márton fogadta a Magyar Bankszövetség vezetését, és hangsúlyozta: a családok védelme érdekében az önkéntes kamatplafon június 30-ig történő fenntartása szükséges.
Vágólapra másolva!

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tegnapi napon fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a Bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait. Megállapították, hogy az infláció sikeres letörését követően 2024-ben a kormány eredményesen újraindította, 2025-ben pedig minden remény meg van arra, hogy tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét. Így idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. 

Ezt a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett, a dinamikus reálbér-emelkedés is jelentős mértékben támogatni fogja. Leszögezték, hogy a hitelezési folyamatok is pozitív irányt vettek az elmúlt időszakban, ami a gazdasági növekedés szempontjából is kulcsfontosságú. 

NagyMárton
Nagy Márton arra kérte a Bankszövetséget, hogy a bankok tartsák fenn a lakossági lakáshitelek június 30-ig érvényben lévő önkéntes THM-plafonját
Fotó: MTI

Ennek megfelelően áttekintették és kiértékelték a vállalati hitelek piacán történt akciós időszakot, melynek során a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében a bankok önkéntes módon, átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentették a BUBOR feletti kamatfelárat. Az akció eredményei mindkét fél számára megnyugtatók és biztatók. 

Nagy Márton az egyeztetésen 

a családok védelme és a piaci hitelezés további felfuttatása érdekében arra kérte a Bankszövetséget, hogy az elmúlt időszak hozamemelkedése ellenére a bankok tartsák fenn a lakossági lakáshitelek június 30-ig érvényben lévő, 7,3 százalékos önkéntes THM-plafonját. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy mindezt figyelemmel fogja kísérni, ez ugyanis hozzájárulhat a piaci alapú hitelezés további megerősödéséhez, dinamizálásához.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről