Putyin új szövetsége mindent megváltoztat

Vágólapra másolva!
Elsősorban gazdasági kérdésekről, így az Üzbegisztánba szállított gázmennyiség növeléséről, és kis teljesítményű atomerőmű létesítéséről tárgyalt taskenti hivatalos látogatásán hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Vágólapra másolva!

Folyamatban vannak a munkák, hogy jövőre 11 milliárd köbméterre növeljük az Üzbegisztánba irányuló gázszállítást

 - jelentette ki Putyin üzbég kollégájával, Savkat Mirzojajevvel folytatott találkozóján. Az orosz gázszállítások 2023 őszén kezdődtek meg Üzbegisztánba Kazahsztánon keresztül a még a szovjet időkben épített Közép-Ázsia-Központ gázvezetékrendszeren. Az üzbég elnök "történelminek" nevezte Putyin látogatását. 

 A látogatás az országaink közötti új, átfogó stratégiai partnerség és szövetségi kapcsolatok kezdetét jelzi

- mondta az üzbég elnök. Putyin Moszkva stratégiai partnerének és megbízható szövetségesnek nevezte Taskentet. A két vezető az építendő atomerőműről nem közölt részleteket, Mirzojajev annyit árult el, hogy a teljesítménye kisebb lesz annál az erőműnél, amelyről 2017-ben állapodtak meg, de soha nem valósult meg. Az öt közép-ázsiai köztársaság egyikében sem működik atomerőmű, bár az uránkitermelő Üzbegisztán és Kazahsztán régóta hangoztatja, hogy fejlődő gazdaságuknak szüksége volna rá.

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. Váratlan üzenetet küldött Oroszország. Fokozódik az orosz nyomás Harkovnál, komoly bajban Ukrajna. Kiderült, Zelenszkij durván hazudott

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!