Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Fokozódik az orosz nyomás Harkovnál, komoly bajban Ukrajna

Események

Ukrajna, Harkov, tűzoltó
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP/Sergey Bobok
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 824. napjáról.

 

04:31
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:36
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 4952 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5162 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 26 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
 

04:41
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

14-re nőtt az áldozatok száma

Napi videójában az ukrán elnök jelentette be, hogy 14-re nőtt a harkovi hiparmarketet ért bombatalálat halálos áldozatainak a száma. Volodimir Zelenszkij szerint a romok alól még újabb halottak kerülhetnek elő. A sérültek száma meghaladja a negyvenet.
 

05:31
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Következmények kellenek

"Számos állam és nemzetközi szervezet vezetője, közéleti személyiségek fejezték ki részvétüket Ukrajnának és Harkovnak, és elítélték az agressziót. Fontos, hogy ez az elítélés teljesen igazságos következményekkel járjon. Hogy végre elegendő számú légvédelmi rendszert kapjunk Ukrajna és városaink védelmére. Látjuk az orosz csapatok koncentrációjának minden pontját. Ismerjük az összes olyan területet, ahonnan rakétákat és harci repülőgépeket indítanak. Ennek az erőnek a megsemmisítése – és ezzel több ezer élet megmentése és a háború kiterjedésének leállítása – tisztán politikai döntés. Egy döntés, amit meg kell hozni" - mondta napi videójában az ukrán elnök. 

06:20
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Putyin Üzbegisztánban

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos látogatásra Üzbegisztánba érkezett. A látogatás Putyin elnök harmadik külföldi útja májusi, ötödik elnöki ciklusra való beiktatása óta. Először Kínába ment, majd Fehéroroszországba. 
 

07:03
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Védekeznek és visszatámadnak

Folytatódnak a harcok a harkovi fronton. Vasárnap esti jelentésükben az ukrán fegyveres erők azt közölték, hogy csapataik a támadások visszaverésére törekednek, és helyenként ellentámadásokat is indítottak.

Tizenkét összecsapásról számoltak be Harkov, valamint Lyptsi és Ternova falvak közelében.

07:30
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok részt vesz a békecsúcson

Az Egyesült Államok részt vesz Ukrajna jövő hónapra, Svájcba tervezett béke-csúcstalálkozóján – közölte egy tisztviselő. Ez azt követően történt, hogy az ukrán elnök meghívta Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy vegyenek részt az eseményen. Az amerikai tisztviselő azonban nem mondta meg, hogy ki és milyen szinten képviseli az országot.

A Svájc által közösen rendezett csúcstalálkozó június 15-én kezdődik, és Zelenszkij elnök szerint már 80 ország jelezte részvételét.



 

08:17
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Mit tud egy orosz siklóbomba?

A nagy pusztítást végző legutóbbi orosz támadást is úgynevezett siklóbombával hajtották végre a harkovi barkácsáruház ellen. De mi is az a siklóbomba?

A siklóbomba olyan hagyományos, még a szovjet időkből származó bomba, amire a kioldás után kipattanó stabilizáló szárnyakat szereltek, ettől lényegesen megnőtt a hatótávja, műholdas navigációval kiegészítve pedig a célra tartó képessége, így statikus célpontok ellen nagy pontossággal bevethető.

Míg egy tüzérségi lőszerben nagyjából 20 kg-nyi robbanóanyag van, a siklóbombában akár 2-300 kg is lehet, vagyis lényegesen nagyobb a pusztító ereje. Eközben jóval olcsóbb, mint egy manőverező robotrepülő, ráadásul modern csapásmérő eszközzé fejleszti a szovjetkori egyszerű bombákat.

 



 

09:16
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás

Egy ember meghalt és három megsebesült egy Oroszország Orjol régiója elleni ukrán dróntámadásban hétfőn a hajnali órákban – közölte Andrej Klicskov regionális kormányzó. A kamikaze drón egy benzinkútba csapódott.

09:52
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Meloni nem támogatja

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megismételte, hogy ellenzi az Ukrajnának szállított fegyverek orosz földön történő felhasználását, miután Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Economistnak azt mondta, hogy a korlátozást fel kell oldani. „Nem tudom, Stoltenberg miért mondott ilyet, szerintem nagyon óvatosnak kell lennünk” – mondta Meloni az olasz televíziónak, miközben hozzátette, „egyetértek azzal, hogy a NATO-nak szilárdnak kell maradnia”.

10:42
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Rekord: 1800 kilométert repült egy ukrán drón

A drónnal május 26-án az orosz Orszkban támadtak meg Voronyezs M korai előrejelző radart - közölte az ukrán katonai hírszerzés. Az oroszok szerint a drón lezuhant, károkról, áldozatokról nem érkezett jelentés. A drónt az indítási helyétól számítva 1800 kilométert tett meg, a korábbi rekord 1500 kilométer volt, akkor egy baskír olajfinomítóra mért csapást. (Kyiv Independent)

11:18
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Spanyol katonai segélyt kap Ukrajna

A spanyol kormány új, 1,13 milliárd euró (1,23 milliárd dollár) értékű katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának Volodimir Zelenszkij elnök ukrajnai útja során - jelentette az El Pais május 27-én meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

A csomag a hírek szerint több mint egy tucat Patriot légvédelmi rakétát és 19 használt, német gyártmányú Leopard 2A4-est, valamint más spanyol gyártmányú fegyvereket tartalmaz majd.

 

12:11
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Itt tart az orosz offenzíva

Az oroszok egyelőre meg nem határozott mértékű haderőt összpontosítanak a Belgorodi terület nyugati részén, az ukrán határ közelében. Hadművelet célja valószínűleg az, hogy a térségbe kényszerítsék az ukrán erőket – írta elemzésében az amerikai ISW.

13:02
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Takarítják a romokat Harkovban

Az ukrán mentőknek mostanra sikerült a romok mintegy harmadát eltávolítani. A romok alatt 16 holttestet találtak eddig - írta a Kyiv Independent. 

13:51
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-főtitkár: Kijevnek képesnek kell lennie csapást mérni az oroszországi légibázisokra

Jens Stoltenberg véleményét a bolgár fővárosban, Szófiában ismertette a NATO parlamenti közgyűlésének ülésén, az Egyesült Államokban júliusban tartandó NATO-csúcstalálkozót megelőzően.

"Biztos vagyok benne, hogy ha fegyvereket adtunk át Ukrajnának, akkor ezek már nem a mi fegyvereink, hanem az ő fegyvereik, ami azt jelenti, hogy csapást mérhetnek velük legitim katonai célpontokra, többek között Oroszországban. Például olyan légibázisok ellen, amelyeket Oroszország használ" - tette hozzá. Egyúttal szót emelt azellen, hogy NATO-erők "Ukrajna területén vagy légterében" bevetésre kerüljenek, mert ellenkező esetben "nehéz lesz a szervezetet távol tartani a konfliktustól".

"Eljött az idő, hogy fontolóra vegyük néhány érvényben lévő korlátozás feloldását. Azt látjuk, hogy Harkiv megyében a frontvonal és a határvonal szinte egybeesik, és Ukrajnának nem áll módjában orosz területen lévő katonai célpontokat támadnia" - jelentette ki a főtitkár.

"Ez azt jelenti, hogy az ukránoknak meg van kötve a kezük. Orosz területről támadják őket, és nem képesek válaszlépéseket tenni a fegyverhasználatra vonatkozó, érvényben lévő korlátozások miatt" - tette hozzá.

A főtitkár álláspontját azzal támasztotta alá, hogy az "agresszor" területén belüli legitim katonai célpontok támadása is az önvédelem része. (MTI)

14:31
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország csatlakozni akar a balti országok közös határvédelmi vonalához

Lengyelország a Keleti Pajzs elnevezésű projektjével csatlakozni akar a Litvánia, Lettország és Észtország által tervezett határvédelmi vonalhoz, hogy közös rendszer jöjjön létre az Európai Unió (EU) keleti határán - jelentette be hétfői varsói sajtóértekezletén Cezary Tomczyk nemzetvédelmi miniszterhelyettes.

A miniszterhelyettes Wladyslaw Kosiniak-Kamysz nemzetvédelmi miniszterrel és Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel közös sajtókonferencián ismertette a 10 milliárd zloty (904,5 milliárd forint) értékű projekt egyes részleteit.

Varsó azt szeretné, hogy a Keleti Pajzs egységes egészet képezzen a Balti Nemzetvédelmi Vonal nevű projekttel - jelentette ki Tomczyk. A miniszterhelyettes a minap látogatást tett a három országban, és megtekintette azokat a helyszíneket, ahol a rendszer a tervek szerint kiépül.

Kosiniak-Kamysz hozzáfűzte: a balti államok okultak a második világháború tapasztalataiból. "Egy folyamatos balti védelmi vonal és a mi pajzsunk összekapcsolása a legjobb megoldást jelenti" - húzta alá. (MTI)

15:10
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Több területen is előrenyomultak az oroszok

Egy harkovi és egy donyecki település bevételét jelentette be az orosz védelmi minisztérium. A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1700 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg két tábori lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, egy brit Braveheart önjáró, valamint három amerikai M777-es, egy M198-as és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, hat francia HAMMER irányított légi bombát, HIMARS és Vilha sorozatvetők 14 rakétáját, továbbá 44 drónt.

16:10
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ezeket a falvakat foglalták el az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium május 27-én azt nyilatkozta, hogy erői elfoglalták a Donyecki területen lévő Netailove falut és a Harkovi területen lévő Ivanivka falut. Ukrán tisztviselők még nem kommentálták a közleményt.

16:37
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Közleményt adott ki a harkovi kormányzó

A Harkov elleni május 25-i támadás halálos áldozatainak száma 18-ra emelkedett - jelentette Oleh Szinyehubov helyi kormányzó május 27-én. A támadásban 48 ember megsérült ás 5 embert továbbra is keresnek.

17:15
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Bloomberg: Az EU a béketárgyalások levezényléséről tárgyal

Az EU arról tárgyal, hogy a júniusi ukrajnai globális békecsúcstalálkozótól hogyan lehetne továbblépni egy esetleges őszi, orosz részvétellel zajló szaúd-arábiai találkozóig - jelentette a Bloomberg május 27-én, meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva.

17:46
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország nem fogja támogatni az újabb orosz szankciókat

Magyarország nem fogja támogatni az Oroszország elleni 14. uniós szankciócsomagot, mert az ellentétes az energetikai érdekeivel - jelentette ki Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

18:30
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország korlátozza az orosz diplomaták jogait

Lengyelország az orosz diplomatákra vonatkozó új korlátozásokat vezetett be. Radoslaw Sikorski külügyminiszter elmondta, hogy az orosz diplomaták csak a masoviai vajdaságon belül mozoghatnak, az orosz konzuli hivatalok alkalmazottai pedig csak azokon a régiókon belül, amelyekben dolgoznak.

A korlátozások nem érintik Szergej Andrejev lengyelországi orosz nagykövetet - tette hozzá a külügyminiszter. Emellett reményét fejezte ki, hogy más országok is követik majd a lengyel példát.

19:00
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

EU: Oroszország megsértette az emberi jogokat

Az EU szankciókat vezetett be a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat és 19 orosz állampolgár ellen "az emberi jogok megsértése és az Oroszországon belüli elnyomás miatt".

19:36
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Bajban az ukrajnai dróngyártó vállalatok

Ukrajna drónelőállítási kapacitása meghaladja a finanszírozást és azért, hogy megkerüljék a merev exportkorlátokat, és hozzáférjenek a globális piachoz az ukrán dróngyártó vállalatok külföldre akarják áthelyezni a gyártást. 

 

20:21
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Alkalmazással követik le a hadköteles katonákat Ukrajnában

Miután az új mozgósítási törvény május 18-án hatályba lépett Ukrajnában, a hadköteles korú férfiak 60 napot kaptak arra, hogy frissítsék személyes adataikat, hogy az állam tudja, hol találhatja meg őket. Az adatok ellenőrzésének egy szokatlan új módja egy online alkalmazás.

20:41
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO megdöbbentő bejelentése

A NATO parlamenti közgyűlése támogatja Ukrajna azon jogát, hogy nyugati fegyverekkel Oroszországon belüli célpontokat támadjon.

A NATO-szövetségeseknek fel kell oldaniuk azokat a korlátozásokat, amelyek tiltják, hogy Ukrajna nyugatról szállított fegyvereket használjon Oroszországon belüli katonai célpontok ellen - áll a NATO Parlamenti Közgyűlésének május 27-én elfogadott nyilatkozatában.

 

21:17
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország katonákat küld Ukrajnába

Franciaország azt tervezi, hogy hamarosan kiképzőtiszteket küld Ukrajnába - közölte Olekszandr Szirszkij főparancsnok május 27-én a francia védelmi miniszterrel folytatott telefonbeszélgetése után.

21:44
május 27, 2024
Vágólapra másolva!

Veszélybe került az Ukrajnának szánt segély

7 jogi dokumentumot blokkoltak az EU Tanácsában, ami így megakadályozza az Ukrajnának szánt 5 milliárd euró odaítélését. 

04:38
május 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről