A nemünk hatással lehet az alvásunk minőségére és mennyiségére

A nemünk hatással lehet az alvásunk minőségére és mennyiségére
A nemünk hatással lehet az alvásunk minőségére és mennyiségére
Vágólapra másolva!
Az alvás kritikus fontosságú az egészségünk és a jólétünk szempontjából. A rossz alvás azonban világszerte egyre nagyobb problémát jelent, ezért a kutatók szerint most minden eddiginél fontosabb, hogy megértsük, milyen tényezők befolyásolják az alvásunk minőségét.
Vágólapra másolva!

Az alvás igazi csodája

Meglepő módon az egyik tényező, amely befolyásolhatja, hogy mennyire jól alszunk éjszaka, az a nemünk. A kutatások azt mutatják, hogy az alvásproblémák gyakoribbak a nőknél. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a nőket – a férfiakhoz képest – jobban érinthetik a cirkadián ritmus zavarai.

De még mindig sok mindent nem tudunk arról, miben különböznek egymástól a férfiak és a nők az alvás és a cirkadián ritmus tekintetében; és hogy ezek milyen hatással lehetnek az egészségre.

A nemünk hatással lehet az alvásunk minőségére és mennyiségére
A nemünk hatással lehet az alvásunk minőségére és mennyiségére
Fotó: iStock

Ezt próbálta feltárni egy új áttekintés, amiben a szakemberek felfedezték az alvásminőség és a cirkadián ritmus működésének kulcsfontosságú különbségeit a férfiak és a nők között. Azt is megállapították, hogy ezek a tényezők befolyásolhatják az anyagcserét, ami hosszú távon kihathat az egyén egészségére és bizonyos betegségek kockázatára.

Áttekintésünkhöz mintegy százötven cikket értékeltünk, amelyek többsége az elmúlt évtizedben jelent meg, és amelyek az alvás, a cirkadián ritmus és az anyagcsere különböző aspektusait vizsgálták, valamint néhány tanulmányt a lehetséges nemi különbségekről ezekkel a szempontokkal kapcsolatban. Felfedtünk néhány kulcsfontosságú különbséget a nők és a férfiak alvásában: eltéréseket találtunk a cirkadián ritmusukban, valamint az anyagcsere működésében. Kimutattuk, hogy a nők általában rosszabb minőségű alvásról számolnak be, és hogy alvásminőségük hajlamos ingadozni

 – mondta Sarah Chellappa, a Southamptoni Egyetem kognitív és affektív idegtudományának docense a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A vizsgálat kimutatta azt is, hogy a nőknél – a férfiakkal összehasonlítva – akár ötven százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bizonyos alvászavarok, például a nyugtalan láb szindróma. Másrészt a férfiaknál akár háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak alvási apnoét, mint a nőknél. 

 

A rossz alvás túlsúlyt is okozhat

Az új elemzés azt is kimutatta, hogy a férfiak és a nők közötti különbségek nem csak az alvás és az alvásproblémák tekintetében állnak fenn.

A melatonin, a cirkadián ritmus és az alvás ütemezését segítő hormon a nőknél valamivel korábban választódik ki, mint a férfiaknál. A belső testhőmérséklet, amely alvás előtt a legmagasabb és néhány órával az ébredés előtt a legalacsonyabb, hasonló mintát követ: a testhőmérséklet csúcspontja a nőknél bizonyítottan korábban következik be, mint a férfiaknál. Ez magyarázatot adhat arra, hogy a nők a férfiakhoz képest miért szeretnek korábban lefeküdni aludni. A férfiak viszont inkább később fekszenek le és ébrednek fel

 – mutatott rá Sarah Chellappa.

A férfiak és a nők közötti különbségek nem csak az alvás és az alvásproblémák tekintetében állnak fenn
A férfiak és a nők közötti különbségek nem csak az alvás és az alvásproblémák tekintetében állnak fenn
Fotó: Getty Images

Összességében a nők átlagosan rosszabb alvásminőségről számoltak be, és nagyobb volt náluk az álmatlanság kockázata is. A férfiaknál viszont több rizikót jelentett az alvási apnoe kialakulása.

Az alvás minősége és a cirkadián ritmus egyaránt erős hatással van az anyagcserére, míg korábbi kutatások már összefüggést mutattak ki a cirkadián ritmus zavara és az anyagcsere-betegségek, például az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázata között.

A tudósok ezért azt is vizsgálták most, hogy milyen kapcsolat van a két tényező és az anyagcsere között, és hogy ez is különbségeket mutat-e a férfiak és a nők esetében.

Azt találtuk, hogy a nők és a férfiak agya másképp reagál az ételekről készült képekre, amikor alváshiányban szenvednek. Kimutattuk, hogy az érzelmekkel kapcsolatos agyi területek kétszer olyan aktívak az alváshiányos nőknél, mint az alváshiányos férfiaknál. Utóbbiak azonban arról számoltak be, hogy éhesebbnek érezték magukat, mint a nők. Ezek a reakciók arra utalhatnak, hogy ez hatással lehet az ember másnapi étkezési döntéseire, például arra, hogy milyen ételeket választ és mennyit eszik

 – mutattak rá a szakemberek az új áttekintésben.

Hangsúlyozták azt is, hogy az éjszakai műszakban dolgozó nők körülbelül másfélszer nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak, mint a nappali műszakban dolgozó társaik. Emellett összefüggéseket azonosítottak a cirkadián ritmuszavar és az anyagcsere-betegségek között.

Bár a bizonyítékok egy része azt mutatja hogy a nemünk is befolyásolhatja a cirkadián ritmusunkat és alvásunk minőségét, még mindig sok a kérdés, ezért a szakemberek folytatják a kutatást.