Nógrádi György: A legveszélyesebb forgatókönyvvel küszöbön a harmadik világháború

háborús galéria, pusztítás, orosz-ukrán háború, ukrán, orosz, Ukrajna, gyűjtés, február, március
A Ukrainian tank drives through a village in Kharkiv region on March 3, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by SERGEY BOBOK / AFP)
Vágólapra másolva!
Csak kapkodjuk a fejünket az ukrajnai frontról érkező hadijelentések és elemzések láttán. Amelyek szerint hol az oroszok, hol a megtámadott ukránok állnak nyerésre. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint azonban ennek a háborúnak nem lesz egyértelműen beazonosítható győztese.
Vágólapra másolva!

888: Némi túlzással élve az egyik fél már Moszkvát ostromolja, míg a másik Ukrajna teljes megsemmisüléséről szónokol. Hol lehet az igazság?

Nógrádi György: Nyilván a kettő között, hiszen egyértelmű, hogy mindenki a saját sikereit próbálja felnagyítani, míg a veszteségeiről szemérmesen hallgat – nyilatkozta a 888-nak Nógrádi György.

888: Mennyire valósak az oroszok óriási veszteségeiről szóló hírek? Az Egyesült Államok a vietnámi háború hosszú évei alatt kb. 55 ezer embert veszített, az oroszok alig egy év alatt pedig 154 ezret?

Nógrádi György: Senki sem tudja még csak hozzávetőleg sem megbecsülni a halottak pontos számát. Az azonban tény, hogy egy halottra három sebesült „jut”, és akkor még nem is szóltunk a súlyos, maradandó lelki traumát szenvedőkről. A hadra foghatók létszámát tekintve azonban korlátozottak az ukrán lehetőségek, így nem elképzelhetetlen a behívottak korhatárának felemelése, illetve csökkentése. Sőt, talán az is előfordulhat, hogy a legtöbb nyugati demokráciában honos példának ellentmondva harcoló alakulatokhoz vonultatják be a nőket is. De a legveszélyesebb forgatókönyv az lenne, ha külföldi alakulatokat is bevonnának a harcokba, mert ezzel már tényleg itt lenne a küszöbünkön a harmadik világháború.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Fotó: Marton Szilvia Fotó: Marton Szilvia

888: Az elmúlt hetekben, napokban egy ukrajnai kisvárosról szólnak a hírek. Miért bír hadi szempontból ekkora jelentőséggel a néhány tízezres Bahmut?

Nógrádi György: Propaganda szempontból van jelentősége a 70 ezres város bevételének, illetve megvédésének. Ha sikeres lesz az orosz ostrom – pillanatnyilag nekik áll a zászló – akkor egy új Sztálingrádként hivatkozhatnak rá, hiszen az invázió egy éve alatt azért elszenvedett néhány fiaskót az orosz hadsereg. Nem sikerült a Beloruszból érkező páncélosoknak bevenni Kijevet, kilőtték a fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkvát, és az ukránok keleti támadása sikeres volt. Ha pedig az ukránok megvédik a várost, azt azért tényleg sikerként könyvelhetik el az állóháborúban.

888: A csillagok állása egyelőre nem kedvez a békének, ráadásul a véleményformáló országok, hatalmak jó része az oroszok visszaverésében látja a megoldást.

Nógrádi György: Azért ez így nem egészen igaz, hiszen úgy ötven ország – közte a szuperhatalom Egyesült Államok – állt egyértelműen Ukrajna mögé, ám majd 150 pedig nem. Köztük a másfél-másfél milliárdnyi lakosú Kína és India, vagy éppen Brazília. A nyugati világ döntő többsége sorakozott fel Ukrajna mellé, a britek, lengyelek és a baltikumiak a leginkább oroszellenesek. Amerika a napokban kijelentette, hogy Kína a fő ellenség, csakhogy mindemellett szeretné egy füst alatt Oroszországot is meggyengíteni. Mellesleg egy megdöbbentő adat az ukrán vezérkari főnöktől: egy nap alatt annyi lőszert használnak fel, mint amennyit egy fejlettebb nyugati ország egy hónap alatt legyárt. Mi lesz, mi lehet ennek a vége?