Olyan beteg világot élünk, hogy egy tanárt már csak azért el lehet tiltani a hivatásától, ha nem a megfelelő névmásokat használja az identitásproblémás diákjainál.

A Nagy-Britanniai Tanügyi Szabályozó Hatóság (TRA) úgy döntött, hogy a 33 éves Joshua Sutcliffe-et, aki korábban az oxfordi Cherwell Schoolban tanított, el kell tiltani a tanári hivatástól, mert nem használta az ún. preferált névmást egy magát férfiként azonosító diáklány esetében. A hatóság szerint a tanuló nem részesült "méltóságban és tiszteletben".

Sutcliffe elismerte, hogy volt olyan eset, amikor az egyik matematikaóra alatt egy diákcsoportot úgy dicsért meg, hogy "jól csináltátok lányok", ami nyilvánvalóan elég volt ahhoz, hogy a szóban forgó diák magára vegye. A hatóság szerint valószínűleg más esetekben is előfordulhatott, hogy a tanár nem használta a preferált névmásokat, azonban Sutcliffe tagadta ezeket a vádakat – számolt be a The Telegraph.

A TRA a matematikatanárt azért is bűnösnek találta, mert hitbéli alapon a melegházasság ellen foglalt állást, további bűnei közé tartozott az is, hogy „nem megfelelő" tartalmú videókat mutatott be a hallgatóknak a hanyatló férfiasság problémáiról.

A testület meggyőződött arról, hogy Sutcliffe úr magatartása jelentősen elmaradt a tanártól elvárható viselkedési normáktól" 

– áll a szabályozó hatóságok döntésében.

Andrea Williams, a hivatásától eltiltott tanár ügyét támogató Keresztény Jogi Központ vezérigazgatója elmondta:

Nagyon aggaszt, ahogyan a szabályozó szervek keresztény tanárokat büntetnek meg pusztán azért, mert kimondják az igazságot. A szexuális etikával és erkölccsel kapcsolatos keresztény álláspontot többé nem tűrik meg az osztályteremben, és az ezt nyíltan hangoztató tanárokat a szabályozó testület megfosztja az állásuktól."

Sutcliffe a maga részéről azt mondta: "Lesújtott a testület döntése, és fellebbezni fogok".

A döntés alapján minden tanár veszélyben van, ha az osztályteremben megosztja a hitét és a nézeteit. Ha egy tanár egy liberális YouTube platformról származó videót mutatott vagy ajánlott volna, vajon úgy bántak volna vele, mint velem?"

Hozzátette:

Úgy vélem, hogy a nemi problémákkal küzdő gyermekek megerősítése az osztályteremben pszichológiai szempontból káros lehet számukra. Nem vagyok hajlandó a lelkiismeretemmel szembemenni és kárt okozni egy gyermeknek, nem tudok bocsánatot kérni ezért."

Sutcliffe leghamarabb 2025-ben kérheti az eltiltás visszavonását.