Elismerték az amerikaiak, hogy nem tudták követni az Ukrajnába küldött fegyvereket

Javelin tankelhárító rakéta, orosz katona, Donyeck
8141787 16.03.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, a serviceman holds a Javelin anti-tank missile system during the transfer of captured Ukrainian weapons to the units of the People's Militia of the Donetsk People's Republic for use in combat operations, in the DPR. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Ukrajnának adományozott fegyvertömegek nyomon követése komoly fejtörést okoz az amerikai tisztségviselőknek. A Military.com által ismertetett dokumentumok szerint az ukrajnai háború első hónapjaiban az amerikai katonai erők nem tudták ellenőrizni, hogy az országba küldött katonai felszerelések nagy része pontosan hová került, így feltételezhetően számos fegyver bűnözők kezében köthetett ki. Ezt támasztja alá egy májusában történt eset is, amikor letartóztattak egy brit házaspárt Calais-ban, miután megpróbáltak néhány ukrán háborús rakétavetőt becsempészni az Egyesült Királyságba.
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett "Bunker Bustereket" celofánba csomagolva találták meg a házaspár furgonjának hátsó részében egy rutinellenőrzés során a francia kikötőben.

A rakétavetőkön túl – amelyekről úgy vélték, hogy amerikai gyártmányú M141-esek – 14 töltényhüvelyt találtak a csomagtartóban, valamint egy darabokra lőtt golyóálló mellény maradványait.

A hatóságok azonnali vészhelyzetet hirdettek és az embereket evakuálták a területről. A bombaszakértők hatástalanították a fegyvereket, majd elszállították megsemmisíteni.

A pár nyilatkozata szerint a felszerelés a "győzelem szimbólumait" képviseli, amelyeket ajándékba kaptak, amikor Ukrajnában dolgoztak.

A házaspár egyik tagja szerint kapcsolatba léptek az angol hatóságokkal a fegyverek kapcsán, akik azt mondták, hogy bevihetnek az országba az ilyen típusú felszereléseket.

A házaspárt május 7-én letartóztatták, elítélték és bírságot kaptak "C kategóriájú fegyverek jogos ok nélküli szállítása" miatt.

Az eldobható, egylövetű, vállról indítható rakétavetőket, mint például az M141-es, az ukránok széles körben használják az Oroszország elleni háborúban.

A Military.com most arról ír, hogy tavaly egy orosz vezetésű szervezett bűnözői csoport Ukrajnában képes volt megszerezni az országba szállított fegyvereket - köztük egy gránátvetőt és egy gépfegyvert - azzal a szándékkal, hogy destabilizálják az országot.

Nem rég került nyilvánosságra azaz információ is, hogy egy önkéntes ukrán zászlóalj tagjainak egy csoportja több mint 60 puskát és közel 1000 lőszert lopott el a frontról, valószínűleg azzal a céllal, hogy a feketepiacon értékesítsék őket. A fegyverek humanitárius segélyszervezetnek álcázott ukrán bűnözők kezébe került, akik illegálisan importálták és értékesítették a golyóálló mellényeket.

Az ukrán biztonsági szolgálat ugyan meghiúsították az ehhez hasonlós cselszövések elburjánzását, de a történtek rámutatnak arra, hogy milyen veszélyeket és potenciális buktatókat rejt az a 23 milliárd dolláros biztonsági segélyáradat, amelyet az Egyesült Államok 2022-ben küldött Ukrajnának, és amelyről alig, vagy egyáltalán nem számoltak el.

A Pentagon főfelügyelője egyik jelentésében - amelyet a Military.com megszerzett - elismerte, hogy az ukrajnai háború első hónapjaiban az amerikai katonai erők nem tudták ellenőrizni, hogy az országba küldött katonai felszerelések nagy része pontosan hová került, így feltételezhetően számos fegyver bűnözők kezében köthetett ki.

Akkoriban az Egyesült Államok sokféle felszerelést szállított Ukrajnának, egyebek mellett több ezer Stinger és Javelin rakétát; több mint 10 000 gránátvetőt; C-4 robbanóanyagot; és 59 millió lőszert kézifegyverekhez. A nagyobb, összetettebb rendszerek közé tartoztak a National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS), az újonnan kifejlesztett Phoenix Ghost drónok és a High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) is.

Orosz katonák Javelin tankelhárító rendszerekkel. Forrás: Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

A vizsgálat megállapította, hogy az amerikaiak nem tudtá nyomon követni, hogy a katonai felszerelések hova kerültek a háború első hónapjaiban, de állítólag 2022 nyarára az ukrán biztonsági erők felszámolták a nehézfegyverekkel jól felszerelt bűnözői csoportokat.

Az 1996-ban módosított amerikai törvény – a fegyverkivitel ellenőrzéséről szóló törvény - előírja a kormány számára, hogy ellenőrizze, hogyan használják fel a külföldi országoknak eladás, vagy segély formájában biztosított katonai felszereléseket. A Pentagon egyebek mellett azért vezeti az "Arany Őrszem" programot, hogy megfeleljen ennek a törvénynek és megbizonyosodjon arról, hogy az amerikai katonai felszereléseket megfelelően használják, és nem kerülnek rossz kezekbe.

A jelentések szerint

az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának tisztviselői úgy próbálták leküzdeni a felszerelés nyomon követésének képtelenségét, hogy az ukránoktól kézi nyugtákat kértek a fegyverátvétel igazolására.

A Pentagon által 2023-ban nyilvánosságra hozott más főfelügyelői jelentések is találtak problémákat azzal kapcsolatban, hogy hogyan követték nyomon a felszerelést, amikor azt Lengyelországba szállították. Az említett jelentés azonban megjegyezte, hogy nem volt "bizonyíték a védelmi cikkek elvesztésére, ellopására vagy eltérítésére" az ukránoknak történő átadás előtt.