A férfiak tizedét éri szexuális zaklatás a munkahelyen

Vágólapra másolva!
A nők egyharmada és a férfiak tíz százaléka szenved el nem kívánt testi kontaktust és kénytelen rá vonatkozó szexuális töltetű megjegyzéseket hallgatni munkahelyén - áll egy svájci szövetségi felmérésben, melyet a Világgazdaság ismertet.
Vágólapra másolva!

A kétezer megkérdezett mintegy fele úgy nyilatkozott, gyakran szembesült a szexuális zaklatás kockázatát is magába rejtő helyzetekkel. A férfiak 10 százaléka, a nők harmada nyilatkozott úgy, érte már nem kívánt testi kontaktus, kellemetlen, szexuális töltetű megjegyzés. A leggyakoribbak a viccek, a kifigurázások, amelyek legtöbbször a kollégáktól vagy kolléganőktől származnak, ritkább esetben ügyfelek, páciensek részéről is előfordulhatnak.

A vizsgálat emellett leszögezi: nem helytálló a férfi elkövető, női áldozat kliséje. A nők ugyan gyakrabban elszenvedői a zaklatásnak, de a feltételezettnél több esetben épp ők a tettesek. A vizsgálat szerint a részmunkaidőben foglalkoztatottak, az új alkalmazottak és a kettős állampolgárok átlag felett válnak zaklatás alanyaivá.