Júliustól szigorítás rokkantnyugdíjasoknak

Vágólapra másolva!
Nem kap rokkantnyugdíjat júliustól az a 62 évesnél fiatalabb, 50-79 százalékos egészségkárosodással élő munkavállaló, akinek hat egymást követő hónapban a nettósított keresetének havi átlaga meghaladja a minimálbért - írja a Népszava.
Vágólapra másolva!

Megszűnhet annak a 62 évnél fiatalabb, 50-79 százalékban egészségkárosodott, III. csoportos rokkantsági nyugdíjasnak az ellátása, aki dolgozik. Ennek oka, hogy január 1-től megváltoztak a rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályai, amelyek az év közepétől lépnek életbe. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatása szerint az az érintett nem kap július elsejétől nyugdíjat, akinek hat egymást követő hónapban a nettó keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset 90 százalékát, de legalább a minimálbért, jelenleg 71 ezer 500 forintot.

79 százalék feletti rokkantság: nincs változás

A korlátozás kizárólag az 50-79 százalékos mértékű egészségkárosodottakra, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, a 79 százalékot meghaladó egészségkárosodottakat nem érinti. A jogosultaknak nincs tennivalójuk, jövedelem igazolást sem kell küldeniük: az APEH és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság összeköttetésben lévő számítógépes rendszere automatikusan kimutatja, júliustól kiknek nem jár a rokkantnyugdíj. A nyugdíjfolyósító pedig határozatban értesíti erről az érintetteket.