Akik a forróságban is robotolnak

Vágólapra másolva!
Perzselő hőség, olvadó aszfalt és fülledt levegő - tipikus jellemzői egy forróbb nyári munkanapnak. Persze mindenki legszívesebben a legközelebbi vízpartra vagy egy hűs szobába menekülne. Csakhogy vannak, akik nem mehetnek, ugyanis munkahelyük a szabadban van, vagy nem hűtik irodájukat. Hogyan vészelik át a meleg napokat az itt dolgozók? Mit kell tennie a munkaadónak melegben a dolgozók egészségéért?
Vágólapra másolva!

Átlagos, kánikulamentes időszakban is állandó harcot vívnak a forrósággal a Kunsági Téglaipari Kft. dolgozói. Mindebben főként nem az időjárás, hanem a munka jellege a ludas. A 920-970 Celsius fokon üzemelő égetőkemence közelében akár 47-50 fok is lehet. "Hogy mit csinálunk ebben a nagy melegben? Szenvedünk"- jegyzi meg frappánsan Szabó Károly műszakvezető. Aztán komolyabb vizekre evez. "A viccet félretéve, természetesen odafigyelünk az optimális munkakörülményekre, a dolgozók egészségére. Szódavíz-gépünk is van, így a dolgozók itt helyben készítve kapják a hideg frissítőket. Emellett hideg, citromos vízzel is biztosítjuk számukra a szükséges folyadék-utánpótlást. Persze néha egy jó időben csinált kereszthuzat, az üzemcsarnok átszellőztetése is csodákra képes" - magyarázza.

Segít a napernyő

Igaz, kánikulában, utcai árusként sem jelent sokkal kisebb kihívást a hőség elleni küzdelem. Éva a Vörösmarty téren pólót árusít. Ő a stand felett magasodó napernyő, a jegeskávé és a humorérzék hármasra esküszik a hőhullám átvészelésében. "Tényleg meleg van, de legalább jó itt a hangulat. Egyébként úgy látom, az emberek nagy részének több humorra lenne szüksége manapság - ez sok mindenen át tudná segíteni őket. Persze azért hideg víz, ásványvíz is bőven van itt mindig" - fűzi hozzá búcsúzóul.

Aki már megszokta

Persze vannak, akik egyáltalán nem csinálnak nagy ügyet a forróságból. Az egyik budapesti grillbüfében kiszolgáló András is az utóbbiak táborát erősíti. Épp húsféléket rendezget egy nagy tálcán. Előtte nagy alumínium-tégelyekben gusztusosan apróra szelt zöldségek. A sátor körül finom fűszeres pácillat terjeng. Kint a felforrósodott flaszter, bent a grillsütő ontja magából a forróságot. A fiatalembert azonban mindez nem zökkenti ki a béketűrésből. "Csak megszokás kérdése az egész. Persze, rengeteg víz fogy itt el egy munkanap leforgása alatt, de aki elég régóta dolgozik ilyen körülmények között, annak fel sem tűnik" - teszi hozzá.

Ingyen üdítő: csak a vendégeknek

Irodistaként azért - szó szerint is - néhány fokkal könnyebb a dolgozók helyzete. "A hideg ásványvíz és a légkondicionálás azért a legtöbbször segít az enyhülésben. Most is megy a gép, jó magas fokozatra állítva. Ez - gondolom - elég szokványosnak számít" - ad bepillantást munkakörülményeibe egy lapkiadó cég munkatársa. Azért nem tudja megállni hogy hozzá ne fűzze: pár évvel ezelőtt még többfajta ingyen üdítőital, kávé és kólaautomata sorakozott hívogatóan a cég folyosóján, átmeneti enyhülést kínálva a forróbb munkanapokon is. Csakhogy menet közben, gazdasági megszorítások miatt az üdítő és a kólaautomata lassan kiszorult a kínálatból. Mára ezekből csak a kávéautomata és a jellegzetes irodaképhez tartozó, átlátszó műanyag tartályokból adagolható, igaz szintén ingyenes ásványvíz maradt a dolgozóknak. "Van azért üdítő is. Ezekhez azonban nincs hozzáférése a dolgozóknak, mivel kizárólag vendégeknek és protokoll célokra tartják a cégnél" fűzi hozzá.

Munkajogi kisokos forróbb napokra

A gyakori folyadékfogyasztás és a hűvös pihenőhelyek mellett a munkajog is ad némi fogódzót a munkavállalónak mindarról, hivatalosan mikor számít melegnek a munkahely és mi ilyenkor (legalábbis elvben) a munkáltató kötelezettsége. 24 0C felett már melegnek minősül a munkahely. Ilyenkor szabad vagy zárt térben mindig megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék -14-16 0C átlaghőmérsékletű, természetesen korlátlan mennyiségben fogyasztható víz vagy ásványvíz - jár a dolgozóknak, saját vagy eldobható pohárból. A forró munkanapokon ráadásul óránként 5-10 perc pihenőidő és az eltöltéséhez megfelelő, árnyékos, ülőhellyel ellátott pihenőhely is dukál a dolgozóknak. Zárt helyiségben vagy irodában dolgozók számára a 21-24 0C-os léghőmérséklet könnyebben megoldható: ám a nyílt térben történő munkavégzés, vagy a munka jellegéből adódóan fokozott hőnek kitett dolgozóknál - például a sütőiparban - fokozott figyelmet kell fordítani a munkavédelmi előírások betartására - tudtuk meg Gedeon Andrástól, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szóvivőjétől.

Takács Gabriella