Esélyek a luxemburgi álláspiacon

Vágólapra másolva!
Novembertől munkavállalási engedély nélkül lehet a magyaroknak Luxemburgban dolgozni. Ugyan az Európai Unióban itt a legmagasabb a minimálbér, a megélhetés is drága. A legnagyobb munkaerő-felszívó a pénzügyi szolgáltatási szektor, de informatikában is jók az esélyek. Ennek ellenére egyelőre csekély a magyar érdeklődés Luxemburg iránt.
Vágólapra másolva!

A munkaerőpiacát 2007. november elsején megnyitó Luxemburg az Európai Unió egyik alapító tagja. Területe mindössze Nógrád megyényi, lakosainak száma Budapest lélekszámának egynegyede (460 ezer), amelyből 182 ezer külföldi. A nem luxemburgiak közül a legnagyobb csoportot a portugálok alkotják (10 százalék). A külföldiek viszonylag magas arányát magyarázza, hogy számos uniós intézmény is itt kapott helyet. Az EU-alapokmányokon őrködő Európai Bíróságtól és számvevőszéktől az Európai Beruházási Bankon át az Európai Parlament titkárságáig több szervezet központja is a nagyhercegségben található.

Átlag alatti munkanélküliség

A luxemburgi gazdaság legfontosabb pillére a banki és biztosítási ágazat, és az acélipar. Meghatározó szerepet játszik még a mezőgazdaság és a Mosel folyó völgyében a bortermelés is. Az országban tavaly 326 ezren dolgoztak, közülük 131 ezren a szomszédos országokból ingáztak. Az ország munkaerejét 30 százalékban külföldiek valamint német és francia határingázók teszik ki. Az Európai Unión belül Luxemburgban átlag alatti a munkanélküliség, a ráta évek óta 5 százalék alatt mozog. Luxemburg élen jár az európai közösségben a minimálbér listáján. Mintegy 300 ezer forintnak megfelelő euró alatt senkit sem lehet teljes munkaidőben alkalmazni. Igaz, ezzel párhuzamosan a megélhetési költségek is magasabbak. A lakásbérlés a párizsi és a londoni árakkal vetekszik, az élelmiszerek is 15-20 százalékkal drágábbak a magyarországinál. Egy 30 négyzetméteres garzonlakás havi bérleti díja például a 800 eurót (200 ezer forint) is elérheti, egy egyszerű orvosi vizsgálat 30 eurónál (8500 forint) kezdődik. Sovány vigasz lehet a miniállamba készülőknek, hogy a benzin olcsóbb a magyarországinál.

Pénzügy és informatika diplomásoknak

Az álláspiacon szétnézve megállapítható, diplomásként a pénzügyben és az informatikában jók a lehetőségek. A Monster nemzetközi állásportálhálózat luxemburgi kínálatát böngészve kiderül, az üres pozíciók 40 százaléka a pénzügyi szolgáltatásokhoz köthető. A közel 3300 állásajánlat közül 823 pénzügyi, tanácsadókat, elemzőket, könyvelőket kerestek. A munkaadók által második népszerű területe az informatika, ahol 352 állásajánlatot találtunk. A pozíciók között szerepeltek: Oracle, SAP tanácsadói, tesztelői, .Net programozói, Java tanácsadói munkák. Mérnöki végzettséggel kevesebb az ajánlat, villamos-, gépészmérnöki területre 55 hirdetés volt olvasható. Az egészségügy és a szociális terület szintén nem számít nagy létszámfelszívónak, tucatnyi üres pozíciót hirdettek meg a Monster oldalain. Utóbbi területeken főként a szomszédos Németországban keresnek nagyobb számban munkaerőt.

Luxemburgban a francia, a német és a helyiek által beszélt, a némettel rokon luxemburgi nyelvet beszélik, ám az angollal is lehet boldogulni. Hogy ezek közül melyiket kérik az állásoknál? Érdemes a hirdetés nyelvét megnézni. A versenyszférában általában nem kérik a németet és a franciát egyszerre. Az önéletrajz általában a Magyarországon is elterjedt nyugat-európai mintát követi.

Eddig gyér magyar érdeklődés

Hazai álláspiaci szakértők nem számítanak nagy rohamra. Kovács Géza, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzetközi és Migrációs főosztályának vezetője elmondta, a munkaerőpiaci nyitás előtt könnyített eljárással másfél évre gyakornoki munkát kaphattak a 30 év alatti magyar jelentkezők. A feltételek között szerepelt a felső, vagy középfokú végzettség és az ország hivatalos nyelvei (luxemburgi, német, francia) közül legalább az egyiknek az ismerete. Ám honfitársaink nem éltek a lehetőséggel - még az egyezményben szereplő 20 fős kvótát sem töltötték ki.
2006-ban ismét történt némi, a munkavállalókat érintő könnyítés. Május 1-jét követően a munkaerőpiac előzetes vizsgálata nélkül is adtak ki munkavállalási engedélyt. Igaz, a könnyített eljárást korlátozottan, néhány ágazatban - a mezőgazdaságban, a szőlőművelésben és a mezőgazdaságban alkalmazták és olyan kevés - alig néhány hazai munkavállalót érintett, hogy számukról még statisztikai adatok sem állnak rendelkezésre.

A Monster luxemburgi állásajánlatai:

Pénzügyi szolgáltatások: 823 állásajánlat (pénzügyi tanácsadói, elemzői, könyvelői munkák)
Informatika: 352 (Oracle, SAP tanácsadó, tesztelő, .Net programozó, Java tanácsadó)
Mérnöki szolgáltatások: 55 (főként gépész- és villamosmérnöki)
Logisztika: 22 (szállítmányozás, raktározás)
Egészségügy: 14 (fogorvosi, laboratóriumi asszisztens)
Szociális munka: 13

Takács Gabriella