Ahol a nők viszik a prímet: HR, kommunikáció, ügyfélszolgálat

Vágólapra másolva!
Milyen pozíciókat töltenek be a hölgyek? A HR, a PR, a kommunikáció, az adminisztráció, az asszisztencia területén jelentős a fölényük, de a logisztikában, az ügyfélszolgálatban is többségben vannak. Sok hölgy dolgozik azonban nívós diplomával a tényleges tudásánál alacsonyabb képzettséget igénylő pozícióban. A Nőnap apropóján álláspiaci szakértőket kérdeztünk.
Vágólapra másolva!

A munkaerőpiac nem egy területét jellemzi, hogy több a nő, mint a férfi. A fejvadászok, HR-es munkatársak és toborzók világában egyértelmű a hölgyek létszámbeli fölénye. "A HR-ben abszolút "nőuralom" a jellemző. Egy-egy személyzeti tanácsadó iroda összetételét nézve üdítő kivétel, ha elvétve akad egy-egy férfi kolléga"- összegzi tapasztalatait Katona Izabella, a Human Matrix HR Tanácsadó Iroda ügyvezető igazgatója. A szakértő másik elnőiesedett területként említi a kommunikációs szférát és a PR-es világot.

Sok nő dolgozik logisztikusként

A logisztikában (supply chain management-ellátási lánchoz kapcsolódó munkakörök) szintén sok a nő. A beszerzés, anyagáramlás-és koordinálás világában is gyakran fordulnak elő. "A szállítmányozási cégek termeléstervezői pozícióiban szinte csak nők találhatóak meg"- mondja Katona Izabella. A vezető tanácsadó szerint a közszférában dolgozók, állami tisztviselők többsége is a nők közül kerül ki.

A menedzserasszisztens hölgy a cég lelke

"Az asszisztencia és az adminisztráció területén száz százalékos a női jelenlét" -mondja kissé túlozva Négyesi Gábor, a First Lady Személyzeti Tanácsadó Iroda cégvezetője. Elmondása szerint a cég tíz évvel ezelőtti alakulásában nagy szerepet játszott , hogy a munkaerőpiac bizonyos területei kifejezetten nőigényesek. A megalakulás idején kizárólag cégvezetők, vezérigazgatók mellé kerestek menedzserasszisztens hölgyeket, hiszen köztudott: ők a céges környezetben kulcsszerepet töltenek be, a titkárságok lelkei. A mára kibővült profilú cég vezetője úgy látja: a bankszektorban is számos hölgy dolgozik ügyfélszolgálati területen. "A nők előszeretettel választják a könyvelést is"- mondja. A cégvezető arról is beszámol: a szépségiparban is felülreprezentáltak a hölgyek, ami önmagában nem meglepő kijelentés. Ami érdekességet jelent: ebben a szektorban is túlsúlyban vannak a férfi vezetők.-jegyzi meg Négyesi Gábor.