A Mikulás-mesterséget is tanulni kell

Vágólapra másolva!
Piros jelmez, fehér szakáll, puttony és mély hang. Látszólag csupán ennyi kell ahhoz, hogy valaki Mikulásként megállja a helyét. Csak látszólag, ugyanis ezt a "szakmát" is tanulni kell, megannyi hiba elkövethető. A munka december 5-6-ra koncentrálódik, meggazdagodni nem lehet, de a Mikulások nem is ezért csinálják.
Vágólapra másolva!

A legfőbb elvárás a Mikulás-jelöltekkel szemben, hogy szeresse a gyermekeket és a személyéhez fűződő legendát. Nem mindegy a testalkat, a magasság, az életkor és a hangi adottság sem "Az ideális jelölt körülbelül 180 centiméter magas, ám 170 centiméternél semmiképpen sem alacsonyabb, legalább a harmincas éveiben járó, kissé testes", mondja Halász Etelka, a Télapók képzésével és küldésével foglalkozó Magyar Mikulás Alapítvány elnöke. A szerep alakításához emellett elengedhetetlen az önbizalom, a bátorság, a talpraesettség és a rögtönzőkészség is"- vázolja az "ajándékosztóval" szembeni főbb kritériumokat Halász Etelka. Az alapítványt egyébként a kiábrándító esetek ellensúlyozása céljából, az idealisztikus, tiszta Mikulás-kép megőrzéséért hozták létre. Mikulásnak lenni ráadásul szigorúan bizalmi munkakör. Mivel az ünnep alatt számtalan családot, magánlakást is meg kell látogatniuk, az alapítvány csak a tagok ajánlásával fogad Mikulás-jelölteket.

Tanulják a mozgást és a viselkedést

Az alapítványnál a bevetés előtt két, egymást követő hétvégi tréningen is oktatják a leglényegesebb tudnivalókat a leendő Mikulásoknak. Itt a színpadi mozgás, a gyermekpszichológia és a beszédtechnika mellett alaposan végigveszik a legfontosabb fogásokat. Nem mindegy például, milyen sorrendben ölti magára a jelmezt - a szakállt kell utoljára felvenni, különben a hosszú szakállba belegabalyodó jelölt miatt tragikomédiába fulladhat a készülődés. Szintén nem mindegy, hogyan szólítja meg a gyermekeket, miként foglal helyet a széken. Az ajándékok között hosszú időre elvesző Mikulás szintén komikus látvány. A kicsik megszólításán szintén sok múlik. A tréningen azt is megtudhatják: sosem szabad bizalmasan ölbe venni, cirógatni a gyermekeket, mert megijedhetnek, ha szeretteikhez, szüleikhez hasonló módon közelítenek hozzájuk vadidegen emberek.

Nem eszünk ételt a helyszínen

A Mikulásoknak emellett a jelentéktelennek látszó részletekre is figyelniük kell: a piros köntös alól kikandikáló fűzős tornacipő, a műanyag karóra könnyen megtörheti a varázst, a spicces állapotról nem is beszélve. Emellett a távolságtartásra is ügyelniük kell, hiszen megeshet, a házigazdák "műszak" után süteménnyel, kávéval kínálják őket. Ám a túlzásba vitt közvetlenség - bratyizás a vendéglátókkal, a helyszínen süteményt, ételt majszolgató Mikulás képe nagyon illúzióromboló lehet. A helyszínen ezért nem is szabad elfogadniuk semmit a házigazdáktól. Vagy ha kapnak is, haza kell vinniük - különben azonnali elbocsátással számolhatnak. A vérbeli Mikulás persze nem potyaleső, hiszen ők épp az ajándékozás szeretete miatt vállalják el ezt a munkát.

Pénzéhes jelöltek kíméljenek!

A jelentkezők pénzhez való viszonya is sokat elárul. "Akit csak az foglalkoztat, mennyit kereshet, attól máris elköszönünk, hiszen mindez alapvetően nem a pénzről szól"- magyarázza. Halász Etelka. Az alapítvány vezetője úgy tájékoztatott: a Mikulások december 5-én és 6-án délután 4 és este 20 óra között mennek bevetésre. A munka 2 napja alatt átlagosan 5-6 ezer forintot keresnek - igaz, a Mikulásközvetítést ipari szinten űzők rendezvényszervező cégek télapói akár 2-10 ezer forintos óradíjjal is csábítgatják a profibbakat. Bálint György, a Mikulás-szolgálatot hosszú évek óta működtető Bál-Na Produkció Kft. ügyvezetője arról számolt be: a Mikulás egy családlátogatásért óránként átlagosan 2 ezer forintot vihet haza. Ha mindezt már egy iskolában végzi, 6 ezer forintot kap, ám ha céges rendezvényen igénylik a közreműködését, akár óránként 10-12 ezer forintért osztogathatja az ajándékcsomagokat. A szakma művelői aligha fognak meggazdagodni a piros köpenyes legenda szerepének megformálásából. Ám a munka közben szerzett élmény maradandó...

Takács Gabriella