Rácáfolhatnak a pályakezdők az előítéletekre

Vágólapra másolva!
Nincsen szakmai tapasztalatuk, rossz a munkafegyelmük, az indokoltál magasabb bért kérnek és nem lojálisak a munkaadó iránt - ezek a pályakezdőkkel kapcsolatos leggyakoribb előítéletek. Jó érveléssel azonban meggyőzhető a munkaadó az ellenkezőjéről.
Vágólapra másolva!

Az egyik leggyakrabban felhozott érv a frissdiplomások alkalmazása ellen a munkatapasztalat és a gyakorlati tudás hiánya. A cégek nagy része nem szívesen bíbelődik a frissdiplomások betanításával - inkább fiatal, de kész munkavállalót látnának szívesen az új munkatársak között. Persze nehéz gyakorlatra szert tenni, ha lehetőséget sem kap a fiatal. Szigethy Eszter, a Riss & Partners Humán Erőforrás Tanácsadó Kft. senior tanácsadója ezért azt javasolja: vállaljunk már diákként részmunkaidős állást.

Ügyfélorientáltság: nyári munkán is megtanulható

Ha jó nevű cégnél tervezzük az állásstartot, mindenképpen igyekezzünk a szakterületünkhöz kapcsolódó munkalehetőséget, szakmai gyakorlatot megcsípni. Ne hagyjuk ki önéletrajzunkból az eddig végzett nyári munkákat sem - a munkaadók ma már frissdiplomásoktól is elvárják a munkaerőpiacon szerzett tapasztalatokat. "Aki nyári munkásként lehúzott néhány hónapot egy gyorsétteremben, a vásárlókon keresztül megtapasztalhatta például, mit jelent az ügyfélorientált magatartás "- hoz példát.

Nem akarunk egyből menedzserek lenni

Szintén gyakori előítélet: a fiatalok túlértékelik saját végzettségüket és az elvárt kezdő fizetés nagyságát. Nem ritka ugyanis, hogy a pályakezdők rögtön vezetői pozíciókba vágynak és ennek állásinterjún hangot is adnak. Katona Izabella, a Human Matrix Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetőjének tapasztalatai szerint ez főként olyanoknál fordul elő, akik diplomájuk elnevezése alapján a kapott képesítés nevében hordozzák a menedzser szót - például műszaki menedzser, marketing menedzser. Ráadásul gyakran a képző intézmények is ezt a tudatot erősítik a végzősökben.
A realitás ezzel szemben az: multinacionális vállalatnál csoportvezetővé válni szerencsés esetben legalább 2-3, míg vezetővé legalább 5 év. Pályakezdőként ezért célszerű az állásinterjút a tapasztalatszerzés fontosságára, a választott terület iránt érzett szakmai alázatra kihegyezni. Mindenképpen érzékeltessük, hogy fejlődni, tanulni szeretnénk. A kezdő bérek terén is mértéktartás javasolt. Piacképes diplomával, multinacionális vállaltnál bruttó 250 ezer körüli kezdő fizetéssel lehet számolni. Ám vidéken a bérek akár 15-20 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek.

Hozzunk példát fegyelemre a diákévekből

A cégek azért is óvakodnak a pályakezdőktől, mert tartanak attól, a fiatalok a diákévek alatt nem sajátították a munkafegyelmet és a precizitást. Az egyetemen még nem okozott gondot egy-két elbliccelt előadás vagy határidőn túl leadott dolgozat. Ám a munka világában már nincs mód az ügyeskedésre. A munka reggel 8 órakor kezdődik, kötelező a "részvétel", a céges riportokkal sem lehet késlekedni. Persze minderre nem kérdeznek rá nyíltan. "A fiatal pályázó összeszedettségére, fegyelmezettségére az egyéb kérdésekre adott válaszaiból lehet következtetni. Ha például arra kíváncsiak, mire vagyunk a legbüszkébbek, hozzunk példát a diákévekből. Jó megoldás felhozni egy kiemelten nehéz, de határidőre sikerült dolgozatot, projektet"- ad tanácsot Széll Klára, az Euro-Conf Kft. ügyvezetője.

A kitartás bizonyítéka lehet a szerelem és a hobbi

A munkaadókban az is gyakran felmerül: a pályakezdők nem lojálisak a cég iránt, nem hosszú távú munkakapcsolatban gondolkoznak. Attól tartanak: a frissdiplomások csak ugródeszkának tekintik őket és az első kedvező állásajánlat hallatán elegánsan továbbállnak. Ezt cáfolandó, az interjú során bátran hivatkozzunk évek óta kitartóan folytatott tevékenységeinkre. Ez lehet sport, hobbi, szabadidős tevékenység- az interjúztatók mindebből az állhatatosságra és a hűségre következtethetnek. Ha más nem jut eszünkbe, a magánéletünkből is hozhatunk példát - ez lehet akár egy évek óta sikeresen működő párkapcsolat is.

Takács Gabriella