Válságkarrier - karriertervezési tanácsok 2012-re

Vágólapra másolva!
A gazdasági kilátások borúsak, az előrejelzések nem számolnak az álláspiaci helyzet látványos javulásával 2012-ben. Ez azonban nem ok arra, hogy munkavállalóként a túlélésre rendezkedjünk be. A tudatos karrierépítők ekkor is keresik a lehetőségeket, képzik magukat, építik kapcsolataikat. Milyen technikákkal lehet megőrizni értékünket a munkaerőpiacon?
Vágólapra másolva!

A karriertervezést érdemes először gazdasági kilátásokkal kezdeni, azon belül is a munkaerőpiaci előrejelzésekkel. Ha a prognózisokat vesszük alapul, nem sok jó várható. A makrogazdasági kilátások borúsak, a külföldi befektetők bizalma megcsappant. Ebben a környezetben kizárt a foglalkoztatási mutatók látványos javulása. A gazdaságkutató intézetek 10,9-11 százalék körüli munkanélküliséget valószínűsítenek 2012-ben, ami nagyjából megegyezik az ideivel és jelentősen elmarad a válság előtti 7-8 százalék közötti értékektől.

Tovább rontja a képet, hogy a Manpower munkaerő-közvetítő tavaly év végi felmérése sokkal több cég készül leépítésre (22 százalék), mint bővülésre (8 százalék). E tekintetben leginkább pesszimista az építőipar.

Lassíthatja az új munkahelyek létrejöttét a minimálbér emelése és a bérkompenzáció. Amelyik cég ezt megteszi, annak romlik a versenyképessége, várhatóan szinte képtelen lesz létszámbővítésre. Ugyan körvonalazódik egy újabb terv a bérkompenzációra, ám erről egyelőre keveset tudni. Szépítheti a statisztikát a közmunka-programok felpörgése. Ez azonban valószínűleg csak a szakképzetlen, hátrányos helyzetben vagy helyen élő, tartós munkanélkülieknek jelent átmeneti reménysugárt.

Nézzünk körül az állásportálokon

A kedvezőtlen makroadatok és prognózisok azonban nem jelentik azt, hogy nincsenek állások. Vannak iparágak, cégek, ahol folyamatosak a bővülések. Elég csak az Audi, a Mercedes vagy a nagy multinacionális ügyféltámogató központokra gondolni. Érdemes a nagy állásportálokat vagy éppen az origo álláskeresőjét végigböngészni és látható, milyen jellegű cégek, milyen munkakörökre keresnek új munkatársakat.

Építsük kapcsolatrendszerünket online és személyesen

Hogy mindig vannak új álláslehetőségek, annak oka a fluktuáció. Szinte nincs olyan munkaadó, ahol állandó a csapat. Szülési szabadság, személyes konfliktusok, rossz egyéni teljesítmény, és még lehetne sorolni, mi miatt üresedik meg egy-egy álláshely. A lényeg, szabadulnak fel helyek, csupán résen kell lenni. Elképzelhető, hogy a cég nem hirdeti meg az álláshelyet, hanem ismerősi körből, személyes ajánlás alapján válogat. Ebben az esetben annak nagyobb az esélye, akinek széles az ismeretségi köre, tartja a kapcsolatot a szakmában máshol dolgozó kollégákkal. A közösségi oldalak korában ez nem is igényel nagy erőfeszítést.

Emellett - ha tehetjük - járjunk el szakmai rendezvényekre, mert a virtuális mellett kellenek a személyes ismeretségek is. A nem hivatalos csatornákon - internetes fórumokon, szakmai blogon is fontos információk gyűjthetőek a munkaadókról. Ha mindezek alapján úgy ítéljük meg, nincs szóba jöhető állás vagy túl kockázatos a felmodás, akkor sem ér véget a karrierépítés. Számos eszközzel javíthatunk álláspiaci értékünkön.

Kérdezzünk utána, milyen előrelépés van cégen belül

Nem csupán munkahely-váltással építkezhetünk, hanem cégen belül is lehet karriert építeni, különösen nagyvállalatoknál. Ennek két útja létezik a multiknál: előrelépés a hierarchiában vagy új munkakörbe váltás (például értékesítésből marketing, jogból HR - a multis szaknyelvben a jelenséget job rotationnak hívják). Ha erre nincs lehetőség, akkor képezhetjük magunkat - akár saját pénzen. Érdemes időnként váltási szándék nélkül is olvasgatni szakmánk álláshirdetéseit, ugyanis így láthatjuk, milyen elvárásaik vannak a munkaadóknak, miben kell fejlődnünk.

Ne tűzzünk ki túl sok célt

Az új célok kijelölésénél fontos, ne legyen túl sok és a realitás talaján álljon. Aki munka mellett diplomát akar szerezni, nyelvet tanul, konferenciára jár, túlórázik, valószínűleg nem tud minden téren jól teljesíteni. Inkább vállaljunk kevesebbet, de azt jól csináljuk. Állítsunk fel fontossági sorrendet. A nyelvtanulásnál például a hobbiból tanult nyelvet nem tanácsos a munkában használt nyelv elé helyezni. Segítheti az eredményességet, ha valakinek elmondjuk céljainkat. Az emberek többsége ugyanis nagyobb valószínűséggel tartja magát azokhoz a célokhoz, amelyek számonkérhetőek rajta. Írásba adva mindez még hatékonyabb lehet.

Legyen megtakarításunk

A tudatos karrierépítők egyik ismerve, hogy nem egyik napról a másikra élnek, hanem félretesznek pénzt a sanyarúbb időkre. Nincs annál rosszabb, mint amikor valakinek a cég "elsüllyedése" miatt az utcára kerülve az első adandó munkát el kell vállalnia - legyen az bármi. Hogy mennyi pénzt érdemes félretenni? Ez több tényezőtől függ. 3 havi pénz még annak is kell, aki nyeregben érzi magát, de az álláskeresés eltarthat fél, vezetők esetében egy évig is.