[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Csizmár Gábormunkahelymunkaügysajtótájékoztatóteszt munkajogÁllami Foglalkoztatási Szolgálat

32 ezer tartósan betöltetlen álláshely az országban

2005.12.12., 14:01|Utolsó módosítás:2005. 12. 12., 14:04|

Nemzetgazdasági szinten mintegy 30-32 ezerre tehető a tartósan betöltetlen munkahelyek száma, jelentette ki Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján az Állami Foglalkoztatási Szolgálat friss felmérésére hivatkozva.

Érdekesség, hogy vannak olyan szakmák -például gyártósori összeszerelő, húsfeldolgozó, lakatos-, amelyekben egyszerre mutatkozik élénk munkaerő-kereslet és -felesleg. Ennek oka a megyénkénti eltérő kínálatával és a munkavállalók alacsony mobilitásával magyarázható. A miniszter elmondta, ugyan valamivel nőtt a magyar munkaerő országon belüli mobilitása, ám még mindig nem elég nagy az utazási kedv egy-egy állás után. A szakmák és a foglalkoztatási formák (határozott idejű szerződés, részmunkaidő, teljes munkaidő) közötti vándorlás pedig nagyon ritka jelenség.

Egy megyén belül is lehetnek eltérések

Csizmár Gábor a fővárost, Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyéket említette azon régiók között, amelyekben a leginkább tapasztalható munkaerőhiány, ám hozzátette, egy megyén belül is lehetnek nagy eltérések.
Az ÁFSZ felmérésében 4844 vállalat vett részt, amelyeknél 6500 fő tartós munkaerőhiányt jeleztek, ami a nemzetgazdaságra kivetítve 30-32 ezer tartósan betöltetlen álláshelyet jelez.

Főleg nagy cégek alkalmaznak pályakezdőket

A felmérésből kiderül, pályakezdőket főként 500 főnél több munkatársat foglalkoztató nagyvállalatok alkalmaznak. A kisebb cégekre viszont nem jellemző pályakezdők foglalkoztatása, legfeljebb alkalmi vagy segédmunkára. 
A felmérés szerint például Csongrád megyében keresett szakmának számít a hús-, baromfifeldolgozó, az autóbusz-, tehergépkocsi-vezető, a szakács, az üzletkötő. Nyugaton, Győr-Moson-Sopron megyében a gyártósori összeszerelő, a forgácsoló, a szabó, a varrónő, a járműkezelő szakmák művelői számítanak "hiánycikknek".
A fővárosban a lakatos, a terhergépkocsi-vezető, számítástechnikai, kereskedelmi állások betöltetlenek.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »