Kevesebben jönnek dolgozni Romániából és Szlovákiából

Vágólapra másolva!
A tavalyi évben jelentősen csökkent a Magyarországra érkező külföldi munkavállalók száma. Romániából 10 ezerrel, Szlovákiából 5 ezerrel jöttek kevesebben vélhetően az ottani felpörgő gazdaság, a több új munkahely és a növekvő reálbérek miatt.
Vágólapra másolva!

Elkészült az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál a külföldiek múlt évi magyarországi munkavállalásának összesítése, ezek szerint 2007-ben 37 590 munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek, ez körülbelül 15 ezerrel kevesebb, mint a 2006-ban, amikor 52 500-at állítottak ki - tudósít az MTI.

Zöldkártyával is jöhetnek a románok

Az év végén a legtöbben, 21 100-an román állampolgárok rendelkeztek munkavállalási engedéllyel, körülbelül 8000-en ukránok, 2200-an szerbek. Magyarországon hagyományosan a környező országokból a magyar nemzetiségűek érdeklődnek leginkább a munkavállalási lehetőség iránt, bár az utóbbi években csökkent az érdeklődés. A román állampolgárok 2007-ben például 14.000-rel kevesebb munkavállalási engedélyt váltottak ki, mint 2006-ban, igaz ha a zöld kártyához jutó román állampolgárokat leszámítjuk ebből, akkor a csökkenés 9.600 körüli. A szlovák állampolgárok érdeklődése is csökkent, körülbelül 5300-zal kevesebben kérték regisztrációjukat.

Közel ezer mongol állampolgár dolgozik

Ezer feletti munkavállalási engedéllyel ezen kívül csak a kínai és japán állampolgárok rendelkeztek. A kínaiak 1.600, a japánok valamivel több mint 1.000 engedéllyel. Viszonylag magas volt még 860 engedéllyel a mongolok létszáma. A többi országból csak legfeljebb néhány száz munkavállaló rendelkezett munkavállalási engedéllyel, közülük a német állampolgárok érték el az 500-at.

Budapest és Pest megye a cél

A magyarországi régiók közül messze Közép-Magyarország vezet a munkavállalási engedély köteles külföldiek foglalkoztatásában, a regisztrált - leginkább szlovák - munkavállalók közül viszont a legtöbben a Közép-Dunántúlon dolgoznak. Az összes külföldi 62 százalékát foglalkoztatták Közép-Magyarországon, 19 százalékát Közép-Dunántúlon.