Vágólapra másolva!
A munkabaleseti statisztikák szerint a mezőgazdaság, erdészet, halászat együtt - nemzetközi viszonylatban is - a legveszélyesebb ágazatok közé tartoznak, elsősorban az itt bekövetkezett halálos balesetek és foglalkozási megbetegedések száma miatt. Néhány hibára és balesettípusra hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Gyakori baleseti ok a mezőgazdasági erőgépek helytelen használata. A védőburkolat nélküli berendezések lánc és ékszíj hajtásai komoly baleseti veszélyforrásnak minősülnek. Ilyen balesetre a közelmúltban is volt példa, amikor egy hosszú ideje használaton kívül álló, kiszerelt mezőgazdaságigép motorját megfelelő átvizsgálás és a gyári védőburkolatok felszerelése nélkül indítottak be. A már járó motor egyik forgó alkatrésze ismeretlen okból eltörött, a törött alkatrész darabjai nagy sebességgel kirepültek, és a gép közelében álló két személy közül az egyiknek halálos, a másiknak súlyos csonkulásos sérülést okoztak.

A hozzáértés hiányára is sok baleset vezethető vissza. Az állattartó telepeken több halálos balesetet is okoztak haszonállatok, amelyek a nem megfelelő bánásmód miatt támadtak rá gondozójukra. A gyakorlat hiánya azonban a növénytermesztés során is szedett áldozatot a 2008-as évben: több bejelentés is érkezett növényvédő szerekkel fertőzött munkavállalókról. A silógázban jelenlévő széndioxid is két halálos balesetet okozott. A szükséges mértékben nem szellőztetett silótartályok, aknák alján gyűlt össze a széndioxid és az oda belépő munkavállalók fulladásos halálát okozta.

Így lehet megelőzni

Miként lehet ezeket kiküszöbölni? A munkáltatónak kiemelt figyelmet kell fordítania az előzetes, majd időszakos alkalmassági orvosi vizsgálatokra, a kockázatbecslés szakszerű elvégzésére, majd az abban foglalt intézkedések meghozatalára. Fontos továbbá a munkavállalók oktatását kiegészíteni az alapvető higiéniai előírások ismertetésével, felfrissítésével is.