Emelt a minimálbéren az EU-tagállamok többsége

Vágólapra másolva!
Az uniós tagállamok többsége - köztük Magyarország - idén is emelt a minimálbéren, igaz csekély mértékben. Van azonban olyan tagállam - Írország -, ahol csökkentettek. Közgazdászok szerint az emelés válság idején veszélyes, növelheti a munkanélküliséget - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Januártól tizenegy tagállamban emelkedett a minimálbér, ezek közül Hollandia és Luxemburg az év folyamán második alkalommal tette feljebb a lécet. Görögországban január helyett májusra, Franciaországban júliusra, Szlovéniában augusztusra időzítették az emelést, Nagy-Britanniában pedig októbertől lép életbe az új minimálbérküszöb. Megjegyzendő: a 27 EU-tagállamból 20-ban van törvényileg megszabott minimális bérküszöb.

Növelheti a munkanélküliséget

A gazdaság gyengülésének a hatására azonban az emelések mértéke a legtöbb országban nem volt túl jelentős, másutt elmaradt az idei növelés, Írországban pedig még a minimálbér csökkentése is szóba került. A közgazdászok többsége szerint ugyanis a bérszint emelése gyorsíthatja a recesszió hatására elindult negatív munkaerő-piaci folyamatokat. Az elmúlt egy évben csak az euróövezetben 3,2 millióan veszítették el az állásukat, és a gazdasági termelés stabilizálódására utaló jelek ellenére valószínűnek látszik, hogy a vállalatok legkorábban jövőre kezdenek el létszámot bővíteni.

Minimálbér egy órára lebontva (euróban)
Luxemburg 9,73
Franciaország 8,82
Írország 8,65
Hollandia 8,58
Belgium 8,41
Nagy-Britannia 6,41
Görögország 4,28
Spanyolország 3,78
Málta 3,67
Szlovénia 3,45
Portugália 2,71
Csehország 1,77
Észtország 1,73
Szlovákia 1,70
Lengyelország 1,65
Lettország 1,47
Magyarország 1,43
Litvánia 1,40
Románia 0,83
Bulgária 0,71
Nincs törvényileg megszabott minimálbér Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Dániában, Svédországban, Finnországban és Cipruson.