[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
bérfizetéspályakezdőfrissdiplomástippek-tanácsokbér-fizetés

Nettó 136 ezres fizetést várnak a frissdiplomások

2010. 04. 07., 8:31|Utolsó módosítás:2010. 04. 07., 8:32|

A női végzős egyetemisták nettó 124 ezer forintos kezdő fizetéssel számolnak, míg férfi társaik 149 ezer forinttal, a két nem átlaga pedig 136 ezer forint - derül ki a a "Diplomás pályakövetés 2009-2010" nevet viselő kutatásból, amelyet az Educatio Nonprofit Kft. készített. Ez az összeg azonban nem elegendő a megfelelő életszínvonal biztosításához. A hölgyek saját bevallásuk szerint 177 ezer, míg a férfiak 201 ezer forintból tudnának kijönni.

JÁTSSZ ONLINE!

Az elvárt kezdő fizetés és a megfelelő életszínvonalhoz való pénz szakterületenként nagy eltéréseket mutat. A felsőoktatási hallgatók válaszai alapján készített kutatás szerint a bölcsészek - nemektől függetlenül - 110 ezer forintos átlagfizetéssel számolnak pályakezdőként. Abban azonban van eltérés, hogy mennyit tartanának szükségeshez a megélhetésükhöz: míg a férfiak 177 ezer forintot szeretnének kapni, a nőknek már 162-163 ezer forint is elegendő lenne.

Ebbe a sorba illeszkednek az orvos-és egészségtudományi hallgatók válaszai, amelyek 102 ezer forintos átlagfizetésről szólnak, ám optimálisnak a férfiak 214 ezer, a nők pedig 193 ezer forintos összeget gondolnak.

A jogi és igazgatási terület hallgatói már magasabb átlagfizetést csatolnak hivatásukhoz: mindkét nem 140 ezer forint körüli összeget jelölt meg, mint várható fizetés. A különbség itt is a fizetési igényeknél mutatkozik, hiszen míg a férfiak 239 ezer forintot keresnének, a nők ennél 30 ezerrel kevesebbel is beérnék.

A gazdaságtudományi területen pont fordított a helyzet: a jelenlegi kezdő keresetben vannak eltérések a két nem véleménye között. A férfiak szerint 147 ezer forint körüli összeget visznek haza a frissdiplomások ezen a szakterületen, a nők ennél kevesebbre, megközelítőleg 136 ezer forintra gondolnak. Abban azonban teljes az "egyetértés", hogy mekkora fizetést tartanának megfelelőnek: mindkét nem csaknem 198 ezer forintos bérből gazdálkodna.

A társadalomtudományi képzésben részt vevők közül a nők átlagosan valamivel több mint 126 ezer forintos fizetést lőttek be, a férfiaknál ez a szám ennél 9 ezer forinttal magasabb. Az eltérés az igényeknél megháromszorozódik, azaz míg a nők 183 ezer forintos fizetéssel lennének elégedettek, a "teremtés koronái" ennél 27 ezerrel többet tennének zsebre havonta. Hasonló a helyzet a természettudomány valamely részén tanulóknál is: a vélt átlagkereset a nőknél 5 ezer forinttal alacsonyabb (120 ezer forint), mint a férfiaknál, és ez a különbség megmarad a vágyott összegnél is, ami a gyengébbik nem esetében 168 ezer forint.

A műszakis tanulóknál a férfiak 172-173 ezerre teszik a jelenlegi frissdiplomások fizetését, a nőknél ez a szám 163 ezer forint körül mozog. Érdekes módon ennél a szakterületnél a nőknek lenne szüksége magasabb bérre életszínvonaluk biztosítására: a férfiak 210 ezer forintos, optimálisnak tartott járandóságánál 4 ezerrel többre.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »