[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
külföldi munkaálláskeresésdiákmunkakülföldi munkavállalásnyári munkaCCUSA

Nyári munka amerikai gyermektáborban

2010.07.15., 17:02|Utolsó módosítás:2010. 07. 15., 17:06|
Több száz magyar egyetemista tölti a nyarat egyesült államokbeli gyermektáborokban. Nem nyaralni mentek, hanem dolgozni, nyelvet tanulni, kipróbálni magukat egy távoli világban. Kilenc hetet keményen dolgoznak, majd a végén egy-két hetet utazgatnak. A magyarok egy csoportja San Francisco közelében, Kennolyn gyermektáborban tevékenykedik éppen. Itt értük őket utol, ahol gyorsértékelést tartottak az eddigi közel három hétről.  
Forrás: monster.hu

Életkép Camp Kennolynból

Így lehet kijutni

Amerikai gyermektáborokba több, Budapesten is jelen levő nonprofit szervezeten át lehet kijutni. Aki egy év múlva ilyen munkát céloz meg, annak jövő év januárban vagy februárban célszerű jelentkezni. A CCUSA például március elején tart Budapesten állásbörzét, ahová az egyesült államokbeli táborvezetők is eljönnek és helyben állásinterjún mérik fel a jelentkezőket. Szakmai tapasztalatra csak a gyermekfelügyeletre és az oktatói munkakörökre pályázók esetén van szükség, konyhai kisegítő személyzetnek mindenféle gyakorlat nélkül is lehet jelentkezni. Nyelvismeret tekintetében az alap- és középfok közötti szint már elegendő. Összességében 150-160 ezer forintos befektetés az út, amit a táborban 9 hét alatt keresett 1000-1200 dollár fedez, így végül az utolsó heti utazgatással nullszaldósra hozható ki a nyári kaland.

JÁTSSZ ONLINE!

A helyszín a Camp Kennolyn gyermektábor, San Franciscótól délre, másfél órányi autóútra. A CCUSA szervezeten keresztül érkező Miklós, Kata, Edit és a Camp Leaders közvetítőn át kijutott Tamás, épp megérdemelt esti pihenésüket töltik, amikor sikerül őket telefonon utolérnünk.

A környezet ideális: a fiatalok egy hűs, kaliforniai vörösfenyőerdő közepén "állomásoznak", közel az óceánparthoz. Már harmadik hete megy a pörgés A táborban 2 hetes turnusok váltják egymást, átlagosan 200 gyermekkel és ugyanennyi főnyi személyzettel.
A fiatalok a hét 6 napján csaknem napi 10 órát dolgoznak - aztán egy napot pihennek. A fizikai megterhelés nem csekély. Sokan meg is lepődnek, mert nem erre számítottak. "A magyar és kelet-európai fiatalok többsége úgynevezett support staff-ként, azaz kisegítő személyzetként dolgozik a gyermektáborokban. A konyhán segédkeznek. A legtöbb, hasonló munkakörben dolgozó fiatal a 7-9-ig tartó reggeliztetéssel kezdi a napot. Az ebédeltetés 12 és 15 óra között zajlik, aztán 18 órakor jön a következő nagyobb roham, vacsoraidőben"- magyarázza Rasovszky Miklós a CCUSA magyarországi irodájának vezetője. Ő régi motoros a csapatban: 15 éve angol-testnevelés szakos pedagógus hallgatóként táboroztatott először és vívást oktatott a gyermekeknek. Azóta nem tud szabadulni a programtól. Tucatnyi alkalommal volt kint nyáron, főállásban már a szervezetnél dolgozik Budapesten.

Mit csinál a dining-room hostess?

A 27 éves Pentz Kata és a 24 éves Kószó Edit a konyhán tevékenykednek a táborban. Kata az ELTE joghallgatója most salátabáros, míg a közgazdászpalánta Edit egy ukrán lánnyal együtt "dining-room hostess". Hogy mit is takar ez a jól hangzó pozíciónév: "Felseperjük az étkezőt, kávét főzünk, gyümölcsöt készítünk elő az étkezésekhez. Emellett az én feladatom arra is ügyelni, hogy a gyerekek töröljék le és rendben hagyják ott az asztalokat étkezés után. Én adhatok nekik engedélyt az étkező elhagyására - de csak akkor, ha már rendet tettek maguk után. Itthon ilyesmit nem nagyon láttam gyermektáborokban"- mondja Edit. A diákmunkások elárulják: a konyhában alig vannak egymástól elkülönülő munkakörök. Az átfedés miatt így gyakran besegítenek a másik feladataiba is.

Jutalom: vidámparkba vitte őket a vezetőség

"Ma, mialatt a gyerekek a strandon voltak, felmostuk az ebédlőt. Aztán 500 csirkét paníroztunk be - egyesével"- ad betekintést a munkába Kata. Ebből is kiderült, hogy a konyhán dolgozóknak az étkezések közötti "üresjáratok" alatt is bőven akad tennivalójuk. "Itt az amerikai és angolszász munkakultúra irányadó. Ebben benne van, hogy ne csak a kötelező minimumot teljesítsük, hanem tartsuk szem előtt, hol tudnánk még pluszt nyújtani." Szerencsére az erőfeszítés nem egyoldalú. "Nagyon értékeli a tevékenységünket a vezetőség: egy-egy elismerő szóval, bíztató mosollyal mindezt a tudtunkra is adják. Nemrég az egész csapatot egy vidámparkba vitték jutalomként, de egyéb kirándulásokat is kapunk munkánk elismeréseként "- fűzi hozzá Kata.

A gyermektábor nemzetközi jellege miatt - még német, tanzániai kisfiú és dán gyermekfelügyelő is van a Kennolyn Camp lakói között - rendszeresek a nemzetiségi estek, ahol lehetőség nyílik a legkülönfélébb kultúrkörök bemutatására. "Nagyon jó kikapcsolódás az összes ilyen 'international night'. Nemrég tartottunk magyar estet Rubik-kockával, túrógombóccal, kókuszgolyóval, néptánccal. Mindenki nagyon élvezte"- erősíti meg Kata és Edit.

"Az első két hét nehéz volt, de belejöttem"

A fiatalok zöme a multikulturális környezet mellett a kaland és a nyelvtanulás miatt választja az amerikai táboroztatást. "Én idén jöttem először. Előtte nem is voltam külföldön. Kicsit tartottam is a kiutazástól: egyrészt a honvágy miatt, másrészt attól, hogy fogok boldogulni idegenben, távol a szeretteimtől. Az első két hét nehéz volt, mert kicsit mást vártam, de mára belejöttem a munkába"- mondja Edit. A lányok hozzáteszik: az eddig kint töltött idő alatt máris sokat fejlődött az angoltudásuk. Legalábbis gördülékenyebben beszélnek angolul.

Jól mutat a munka az önéletrajzban

Mások önéletrajzuk tartalmát gyarapítanák a jól csengő külföldi nyárimunka-vállalással. A 22 éves, testnevelés-szakos Tamás is úgy érzi, mindenképpen jót tesz majd szakmai pályafutásának a kint töltött idő. A táborban Tamás counselor-ként dolgozik. Vívást és teniszt oktat a gyermekeknek - emellett a vízimentő-csapat munkájában is részt vesz. A gyermekeknek alkalmanként 50 perces órákat tart - szabadidejében adminisztrál és okleveleket is készít a foglalkozásokról. "Szokatlan, hogy itt nehezebb lekötni a gyermekek figyelmét, mert állandóan játszanának"- összegzi munkatapasztalatait. Rasovszky Miklós ennek kapcsán megjegyezte: az USA-ban nem jellemző a poroszos oktatási stílus.  "Egy-egy foglalkozáson inkább az a lényeg, hogy a gyermekek belekóstoljanak egy-egy területbe." Sokéves tapasztalatai alapján az amerikai gyermekek ugyanakkor nagyon talpraesettek a konfliktuskezelésben. "Nincs köztük agresszió, durváskodás, lökdösődés, verekedés - kulturáltan meg tudják beszélni, ha valami bajuk van egymással."

Tilos a dohányzás és az alkoholfogyasztás

A tábor családias, ám szigorú előírások szabályozzák a dolgozók és a gyermekek életét egyaránt. A gyermekek például a tábor alatt nem használhatnak mobiltelefont és számítógépet. "A mi mobiltelefonjaink is el vannak zárva. Netezni, skype-olni csak munkaidő után lehet"- mondja Kata. A gyermektábor munkatársainak emellett szigorúan tilos dohányozni és alkoholt fogyasztani - akit ilyesmin kapnak, azonnal csomagolhat és távozhat. Éppúgy, mint az, aki tettleg vagy szóban bántalmazza a gyermekeket. Tiltott továbbá a papucsviselés - továbbá a hölgyeknek a bikini és az erőteljes, hangsúlyos smink.

Két hét utazás a végén

A megfeszített munka és a szigorú szabályok betartása persze a táborok végén elnyeri méltó jutalmát. A fiatalok nagy része a diákmunkával keresett pénzen 2 hét alatt bebarangolja az USA-t. Többen nem titkoltan eleve ezzel a céllal érkeznek. A lehetőség sokaknak annyira megéri, hogy évek óta rendszeres visszatérők az USA gyermektáboraiba...

Takács Gabriella

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »