A laza emberek nagy része már rég elment a Fideszből - mondta Hortobágyi Krisztina a Társalgóban

Vágólapra másolva!
Hortobágyi Krisztina 11 éves tagság után kilépett a Fidesz parlamenti frakciójából és a pártból. A képviselőnő az [origo] Vendégszobájában elmondta, hogy szakmai kérdésekben nem értett egyet a pártvezetéssel. Hortobágyi a jelenlegi kormány leginkompetensebb miniszterének Torgyán Józsefet, az "aszfaltkisgazdát" tartja.
Vágólapra másolva!
Kilépés 11 év után

[origo]: Miért a Fideszbe lépett be 11 évvel ezelőtt? (hejjj)

Hortobágyi Krisztina: Mert liberális párt volt, úgy gondoltam, hogy egy fiatalnak mégiscsak több lehetősége lesz ott, mint egy átlagos pártban.

[origo]: Miért lépett ki? (Hugi1)

Hortobágyi Krisztina: A bizottságban nem szavaztam meg egy kormánypárti módosító indítványt, ezután a frakcióvezető felszólított, hogy mondjak le a bizottsági tagságomról, én pedig úgy döntöttem, hogy kilépek a frakcióból, mivel azt éreztem, hogy a politikai bizalom veszett el irántam.

[origo]: Van olyan párt, amelyik közel áll most Önhoz, amelyikbe akár be is lépne? (hejjj)

Hortobágyi Krisztina: Ebben a pillanatban nincs, jobban végig kellene gondolni, hogy melyik párttal tudnék együtt dolgozni.

[origo]: Mióta nem tud azonosulni a Fidesz politikájával? (zska)

Hortobágyi Krisztina: Nem azt mondom, hogy nem tudok azonosulni, hanem hogy vannak kérdések, amelyekben más a véleményem, de az elég régóta így van.

[origo]: Korábban milyen kérdésekben nem értett egyet pártjával? (zska)

Hortobágyi Krisztina: Szociálpolitikai, családpolitikai kérdésekben nagyrészt... Voltak mások is, de ezek voltak a legfőbb problémák.

[origo]: Miben látná az Ön szakmai igényeinek is megfelelő családtámogatási rendszerbeli változtatást? (Guest66583)

Hortobágyi Krisztina: Az univerzális ellátások összegének emelésében (pl. családi pótlék).

A Fidesz

[origo]: Mi a véleménye a Fidesz jelenlegi politikájáról? Milyért váltak ilyen agresszívvá? (chipmunk)

Hortobágyi Krisztina: A Fidesz soha nem volt egy különösebben szelid párt, de úgy gondolom, hogy a hatalom megtartása elég komoly motivációs erő.

[origo]: Miért nem lehet a Fideszen belül eltérő véleménye egy politikusnak? Egyáltalán ennyi frakciótag tud ugyanúgy gondolkodni, vagy ez csak a vezetők fejében élő elképzelés? (chipmunk)

Hortobágyi Krisztina: Nyilvánvalóan nem tud egyformán gondolkodni ennyi ember. A Fidesz vezetése azt várja el, hogy akinek eltérő véleménye van, az ne jelenjen meg, hanem alkalmazkodjon a többség döntéséhez, de más pártban is ezt várják, azt hiszem.

[origo]: Orbán azt nyilatkozta anno, hogy a Fidesz sosem lesz párt, vagy csakis a választások idejére... Hova lett ez az ideológia? (Csoni)

Hortobágyi Krisztina: Gondolom, elveszett.. :) Orbán Viktor, azt hiszem, belátta, hogy csak pártként teheti meg, hogy az elképzeléseit megvalósítsa.

[origo]: Hová lettek a "laza fiúk" a Fideszből? Mióta hatalmon vannak, mindenki ugyanolyan merev és ideológiákat harsogó lett, mint a többi párt tagjai. (chipmunk)

Hortobágyi Krisztina: Nyilván ők úgy gondolják, hogy helyes, hogy ideológiákat harsognak, a lazaságot pedig a szabadidejükre tartják fent. Egyébként a laza emberek nagy része már rég elment a Fideszből.

[origo]: A Fideszben kétségkívül sok egyéniség van. Mi a véleménye például Kosztolányiról? (chipmunk)

Hortobágyi Krisztina: Színes egyéniség. Szórakoztató emberként ismertem meg, de politikai tevékenységéről inkább nem nyilatkozom.

[origo]: Volt elégedett kuncogás a Fideszben, amikor Németh Miklós újra színre lépett? (madartoni)

Hortobágyi Krisztina: Miért kellett volna a Fidesznek elégedetten kuncognia Németh MIklós miatt? Szerintem inkább némi ijedség volt a Fidesz részéről, mert Németh Miklós elég népszerű politikus egyéniség.

[origo]: Szervusz, Krisztina! Remélem, nem haragszol meg, hogy ismeretlenül is tegezlek, de egykori elvtársként (én ötévnyi tagság után 1995-ben leptem ki, és ezúton is gratulálok a döntésedhez) még jól emlékszem arra, hogy ez a módi élt a Fideszben. Tényleg, él még ez a szokás a Fideszben? (Puccsista)

Hortobágyi Krisztina: Már nem egyértelmű a tegeződés, a Fideszhez csatlakozott kereszténydemokratákkal például gyakoribb a magázódás.

[origo]: Gondolom, ismeri személyesen Orbán Viktort. Milyen embernek tartja? (hejjj)

Hortobágyi Krisztina: Rendkívül határozott, céltudatos, okos embernek tartom. Ennyi.

2002 után

[origo]: Ön szerint a 2002 utáni parlamentben hány párt lesz jelen? (econ)

Hortobágyi Krisztina: Jó kérdés. A jelenlegiek közül szerintem az MDF és talán a MIÉP kiesik, tehát négy párt marad.

[origo]: Ön szerint meg tudja tartani a Fidesz a támogatói bázisát? Mekkora esélye van a pártnak, hogy 2002-ben is nyerjen? (chipmunk)

Hortobágyi Krisztina: A támogatói bázisa azonosul a jelenlegi politikájával, de a bizonytalanok aránya annyira nagy, hogy igazából ők fogják eldönteni.

[origo]: Mennyire foglalkozik a Fidesz az SZDSZ pártelnöki kérdéseivel? Tartanak Demszky markánsabb politikai irányvonalától, vagy már teljesen leírták a pártot? (chipmunk)

Hortobágyi Krisztina: A többség a Fideszben teljesen leírta az SZDSZ-t, igazából nem is téma az SZDSZ. Nem hallottam találgatásokat sem ebben az ügyben, hogy például mi lenne, ha Demszky lenne a pártelnök.

[origo]: Elképzelhetőnek tartod-e, hogy a Fidesz bármilyen formában együtt tud működni egy olyan SZDSZ-szel, amelyet Fodor Gábor vezet? (Puccsista)

Hortobágyi Krisztina: Ez a mai Fidesz, ebben a formájában nem.

A jelenlegi kormány

[origo]: Ön szerint ki most a kormány leginkompetensebb minisztere? (választék van bőven) (madartoni)

Hortobágyi Krisztina: Van néhány. Leginkompetensebb? Maradjunk Torgyánnál, az aszfaltkisgazdánál.

[origo]: Ön mégiscsak tudja a kulisszatitkokat. Árulja el: mit gondolnak a fideszesek a kisgazdákról? Mennyire nyűg ez a koalíció? (chipmunk)

Hortobágyi Krisztina: A fideszesek nagy többsége jobban szeretné, ha a Fidesz kisgazdák nélkül tudna kormányt alapítani, de vannak, akik kifejezetten szeretik őket.

[origo]: Meddig bírja még a koalíció? (econ)

Hortobágyi Krisztina: Szerintem kibírja a következő választásokig.

[origo]: Elolvad-e a ciklus vége előtt a kormánykoalíció parlamenti többsége? (Guest82112)

Hortobágyi Krisztina: Van rá esély...

A kisgazdabotrányok

[origo]: Mit szól Torgyán József legutóbbi ámokfutás-sorozatához? Milyen (volt) Torgyán általános megítélése a Fideszen belül? (madartoni)

Hortobágyi Krisztina: Nem túl pozitív. Az a legnagyobb probléma vele, hogy nem csak a saját, hanem az egész parlament hitelét rontja az ilyen megszólalásaival.

[origo]: Mi a véleménye az FKGP körül mostanság kialakult botrányhullámról? (Ron)

Hortobágyi Krisztina: Az, hogy valakiknek az érdekében áll, hogy ezek a botrányok egyszerre most kerüljenek felszínre. És nagyban rontják a parlamenti képviselők jó hírét, minél hamarabb tisztázni kellene őket.

[origo]: Kik irányítják a háttérből az FKGP-re zúduló botránysorozatot? (Ron)

Hortobágyi Krisztina: Ez akár az ellenzéknek, akár a Fidesznek is érdekében állhat. Hogy ki áll a háttérben? Nem tudom.

Nők a parlamentben

[origo]: Nőként hogy érzi magát az Országgyűlésben? (zska)

Hortobágyi Krisztina: Furcsán. Nagyon a férfiak stílusában folyik a játék. Én hiányolom a nőiesebb, empatikusabb viselkedésmódokat, politizálási stílust.

[origo]: Van a nők között bármiféle politikai rivalizálás? (chipmunk)

Hortobágyi Krisztina: Amennyire a pártok között van, de könnyebben szót értünk egymással.

[origo]: Miként változtatta meg az életét a politikusi pálya? (zska)

Hortobágyi Krisztina: Alapjaiban. Gyesen voltam előtte, és egész másfajta életmódot kellett nagyon gyorsan felvennem, de előtte is politizáltam, csak nem a parlamentben.

+1 kérdés

[origo]: Mit szól az amerikai választásokhoz? Mennyire érdekli egyáltalán? Ön kinek "drukkolt"? (kisbandi)

Hortobágyi Krisztina: Nagyon érdekel. Én Al Gore-nak drukkoltam, és még reménykedem hogy a sokadik újraszámolás után Al Gore jöhet ki győztesként.

[origo]