Legyőzték a jogvédők az internetszolgáltatót

Vágólapra másolva!
Belgiumban köteleztek egy internetszolgáltatót, hogy szűrje felhasználóik illegális fájlcserélő-forgalmát.
Vágólapra másolva!

Az olasz Tiscali internetszolgáltató belga leányvállalata (új nevén a Scarlet Extended) évekig pereskedett a Belga Írók, Zeneszerzők és Kiadók Szövetségével (Sabam), mivel ez utóbbi szerette volna elérni, hogy az ISP ügyfelei ne tudjanak illegális fájlcserélést folytatni a hálózaton.

Nem akart korlátozni

A belga vállalat a magánélet titkosságára, a levéltitokra, valamint a szólás- és véleménykifejezés szabadságára vonatkozó jogokra hivatkozva tagadta meg, hogy korlátozza ügyfeleit. A Sabam kérését azért sem tartották kivitelezhetőnek, mert szerintük a kért technikai intézkedések a P2P teljes tevékenységi körének az ellenőrzését jelentenék, felügyeleti jognak minősülnének, amely ellentétes az elektronikus kereskedelemre vonatkozó szabályozással.

A Sabam ellenben rámutatott, hogy a Tiscali ügyfelei a szerzői jogokat sértő tevékenységeket valósítottak meg, különösen a többszörözési és másolási-, valamint a nyilvánosságra hozatali jog tekintetében. A Sabam hét olyan technikai megoldással is előhozakodott amit a Tiscali alkalmazhatott volna, ám az internetszolgáltató nem állt kötélnek.

Nyertek a szerzők

Végül a napokban született bírósági ítélet arra kötelezte a Tiscalit (Scarletet), hogy hagyjon fel a szerzői jogok megsértésének - az ügyfelei felé illegális fájl átadáson keresztül folytatott - gyakorlatával. A pernyertes Sabam ugyan precedensértékűnek tekinti a bíróság ítéletét, azt azonban elismerte: a P2P jelenség nem az egyedüli oka a CD értékesítés csökkenésének, de minden bizonnyal nagymértékben hozzájárult ahhoz.

Ugyanakkor a szerzői jogvédő szervezet emlékeztetett arra, hogy minden egyes belga internet használó számára van lehetőség arra, hogy kedvenc zeneművét hallgassa, teljes biztonságban legálisan letöltse a webről, a művészeket megillető honorárium ellenében.