Vágólapra másolva!
Tudósok a napokban exhumálták a firenzei Szent Márk Bazilikában eltemetett két - Lorenzo de Medici udvarához tartozott - XV. századi humanista földi maradványait, hogy többet megtudjanak életükről és arról, hogy mi okozhatta halálukat.
Vágólapra másolva!
Pico della Mirandola


"Az emberi test az illető életéről és haláláról felvilágosítással szolgáló valóságos archívum. A mai technológia segítségével képesek vagyunk megfejteni évszázados rejtélyeket, és választ találni olyan kérdésekre, amelyekre évekkel ezelőtt még nem tudtunk válaszolni" - mutatott rá Giorgio Gruppioni, a bolognai egyetem antropológia professzora.

Pico, a héber és az ókori filozófia tudósa azon fáradozott, hogy összebékítse a kereszténységet Platón és más görög gondolkodók eszméivel. Lorenzo de Medici, aki a város XV. századi aranykora idején uralkodott Firenzében, csodálta őt, de Pico elgondolásai felbőszítették az egyházi hatóságokat. Ez vezetett végül letartóztatásához, s az egyház miatt kellett egyes téziseit visszavonnia.

Gruppioni szerint a kutatók remélik, hogy csontjainak és megmaradt sejtjeinek tanulmányozása, valamint DNS-vizsgálatok segítségével képesek lesznek megoldani a halálával kapcsolatos rejtélyt. Feltételezések szerint ugyanis megmérgezték, de eddig ezt soha nem tudták megerősíteni. Az sem ismert, hogy mi okozhatta Poliziano halálát. Poliziano, Lorenzo barátja és házitanítója egyik úttörője volt a toscanai népi költészetnek és ő írta az első itáliai színdarabok egyikét.

Poliziano



Gruppioni részt vett egy másik nagy firenzei költő és irodalmár, Maria Boiardo földi maradványainak exhumálásában is - Maria unokatestvére volt Picónak. Néhány évvel ezelőtt egy olasz és amerikai tudósokból álló csapat a Medici-família, a Toscanában a reneszánsz korában uralkodott család 49 tagjának földi maradványait exhumálta, hogy tanulmányozzák, mivel táplálkozhattak és mi okozhatta a halálukat.