Felbontja a koalíciót a lengyel kormányfő

Vágólapra másolva!
A Lengyel Családok Ligája minisztereinek már hétfőn távozniuk kell a kormányból, mert Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök felbontja a kormánykoalíciót a párttal. A koalíció régóta szakadozott, ősszel előre hozott választások lesznek.
Vágólapra másolva!

Több hete tartó koalíciós válság után a lengyel kormányfő eldöntötte, hogy felbontja a koalíciót a nacionalista, katolikus Lengyel Családok Ligájával (LPR), s már hétfőn meneszti a párt minisztereit. Roman Giertych, az LPR vezetője szombaton a lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök aznap tájékoztatta erről a szándékáról. Hozzátette, hogy a koalíció felbontása minden bizonnyal vonatkozik a harmadik koalíciós partnerre, az Önvédelemre is.

Később Jaroslaw Kaczynski is bejelentette, hogy legkésőbb novemberig megrendezik Lengyelországban az előre hozott választásokat . "Talán október 21-én rendezhetjük meg a választásokat, de legkésőbb novemberben" - mondta szombati sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök a koalíciós válsággal indokolta elhatározását, mint mondta, pártja, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) nem tud sem koalíciós partnereivel együtt, sem nélkülük kormányozni. A PiS legfelsőbb testülete is tanácskozott a nap folyamán, és az előre hozott választások mellett döntöttek.

"A Jog és Igazságosság politikai tanácsa zöld jelzést adott a kormányfőnek az előre hozott választások kiírásához. A tanács tagjainak többsége szerint az lenne a legjobb, ha a lehető leghamarabb sor kerülne az új választásokra" - mondta újságíróknak Tadeusz Cymanski, a PiS egyik vezető politikusa.

Noha Lengyelország gazdaságát gyors növekedés jellemezte a konzervatív Kaczynski fivérek - Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök és Lech Kaczynski államfő - hatalomra jutása óta, mégis szüntelen politikai zűrzavar kísérte eddigi kormányzásukat. Állandósultak a koalíciós viták és folyamatos volt a huzakodás az Európai Unióval.

Különösen elfajult a koalíciós perpatvar egy hónappal ezelőtt, amikor a kormányfő bizonyítékok felmutatása nélkül korrupcióval vádolta meg, majd menesztette kormányából Andrzej Lepper mezőgazdasági minisztert, miniszterelnök-helyettest, a populista Önvédelem (Samoobrona) vezetőjét.