Diplomával jól lehet keresni

Vágólapra másolva!
Főiskolai diplomával tavaly átlagosan havi bruttó 316 ezer forintot kerestek a munkavállalók, egyetemi diplomával pedig közel 445 ezret. Utóbbiak kereseti átlaga ötször magasabb az általános iskolát be nem fejezett dolgozókénál - derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) éves bértarifa-felméréséből, melyet a Világgazdaság ismertet.
Vágólapra másolva!

A költségvetési szektorban ötszörös, a versenyszférában két és félszeres az egyetemi diplomások bérelőnye az általános iskolát el sem végzett munkavállalókkal szemben. Ahogy emelkedik az iskolai végzettség, úgy nő a férfiak és a nők közötti jövedelemkülönbség is. Míg a szakközépiskolát végzett férfiak keresete 13 százalékkal magasabb, mint az azonos végzettségű nőké, addig az egyetemi diplomás nők jövedelme közel negyedével alacsonyabb, mint férfikollégáiké.
Nemcsak az iskolázottság, hanem az életkor is nagymértékben befolyásolja a jövedelmek mértékét. A 31-40 év közöttiek, vagyis a már többéves munkatapasztalatot szerzett dolgozók bére átlagosan bruttó 175 ezer körül van, az 56 év felettieké pedig 187 ezer forint - számol be a lap. Az idősebb korosztály magasabb keresetéhez a megkérdezett szakértők szerint az is hozzájárul, hogy nyugdíj előtt már kevesen vállalják az alacsonyabb bejelentett fizetést és ezzel párhuzamosan a zsebbe fizetést, valamint az ebben a korban is aktív dolgozók tapasztalatát jobban megfizeti a piac, sokan közülük vezető pozícióban dolgoznak.