Jön a Róma második évadja

Vágólapra másolva!
Az HBO októbertől Magyarországon is műsorára tűzi Róma című drámájának második, befejező évadját. A sorozat a kedvező kritikák, a nézői siker és a történészek elismerő csettintése ellenére sem folytatódhatott harmadik évaddal: túl drágának bizonyult. Nézz sok képet!
Vágólapra másolva!

A sorozat második évadja a félbeszakadt történetet folytatja: a Julius Caesar halála utáni időkben járunk, amikor Rómában teljes a zűrzavar, a hatalomért folytatott harc pedig minden korábbinál erősebb.

Az HBO saját gyártású, egyedi hangvételű sorozatai, mint például Deadwood, mindig is közkedveltek voltak, ahogy a Sírhant művek, a Maffiózók és az Elit alakulat is jobbára kedvező kritikákat kapott. A Róma az HBO, a RAI és a BBC felettébb jól sikerült, közös alkotása: dacára annak, hogy a tévékritikusok és a nézők is kedvelték, két évad után le kellett állni a gyártással, mivel csillagászati összegekbe került egy-egy rész. Olcsóbbá lehetett volna tenni a szériát, több stúdiójelenettel, kevesebb statisztával, igénytelenebb díszletekkel, de a minőségből nem akart engedni a cég. A második évadnak már úgy állt neki a stáb, hogy a színészek is tudták, hogy vége, nem valósul meg az eredeti terv, álom marad az ötévados, hatvan részből álló, komplett sztori.

A monumentális tévésorozat ötlete még 1998-ban fogant meg Anne Thomopoulos producer fejében (ő ekkoriban az amerikai HBO műsorokért felelős alelnöke volt), majd Bruno Heller 2000-ben kezdett el dolgozni a forgatókönyvön. Egy évre rá elhatározták, hogy minisorozat helyett hosszabb anyagot készítenek, 2002-ben beszállt a BBC, 2004-ben a RAI is besegített. A Rómá-hoz méltó díszlet készült hat helyszín, két hektárnyi területen. Meg kellett építeni - többek közt - az eredeti Forum Romanum másolatát, a templomok, épületek pedig három ókori település romjai, mintái alapján készültek.

hbo