Húszmilliós értékhatár az ingatlanadóra?

Vágólapra másolva!
Egy húszmillió forint értékű lakás után évi ötvenezer forint ingatlanadót kellene fizetni - állapítja meg az a Magyar Nemzet birtokába került tanulmány, amelyet a pénzügyi tárca is jegyez. A dokumentum szerint az adó szinte minden ingatlantulajdonosra vonatkozna.
Vágólapra másolva!

Ha kormány az ingatlanadó bevezetése mellett dönt, célszerű azt a lakossági és a vállalati ingatlanokra egyaránt kiterjeszteni, az adóköteles érték alsó határát pedig nagyon alacsonyan vagy éppen nulla forintnál kell meghúzni - állapítja meg az a Pénzügyminisztérium és a Kopint-Tárki Zrt. által készített tanulmány, amely az ingatlanadó jövő évi bevezetésének lehetőségeit vizsgálja.

A minden tulajdonosra kiterjesztett adót a társadalom szegényebb rétegei nem tudnák megfizetni, illetve munkahely hiányában nem tudnák igénybe venni az adókedvezményeket. Az ő részükre az adófelfüggesztés lehetne a megoldás - áll a munkaanyagban.

A dokumentum szerint az ingatlanadó életbelépésével egységesülne a jelenlegi, több ágra bomló, ingatlanokat terhelő rendszer. A kommunális adó, az építményadó, a telekadó, a luxusadó, valamint az idegenforgalmi adó a tervek szerint beleolvadna az egységes ingatlanadóba. Tavalyelőtt a fent említett közterhekből 63,8 milliárd forint folyt be. A magas adminisztratív költségek miatt az ingatlanadónál ennél jóval nagyobb bevételre lesz szükség, írja a napilap.