Az RWE a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A nagy európai energiakonszernek közül messze az RWE bocsátja ki a legtöbb széndioxidot: a nagyságra második német energiacég - amely az általa előállított energia nagy részét szénből nyeri - tavaly 142 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki - derül ki a PricewaterhouseCoopers tanulmányából.

A francia Enerpresse által közzétett tanulmányból kitűnik, hogy a második helyen a Vattenfall-csoport áll 82 millió tonnával, míg a német piacvezető E.ON 77,5 millió tonnával a harmadik, megelőzve a spanyol Endesát és a francia EdF-et. A 23 vizsgált európai cég tavaly összesen 793 millió tonna szén-dioxiddal terhelte a légkört, 7 millió tonnával többel, mint 2005-ben.

Ugyanakkor valamelyest nőtt tavaly a szénből történő áramtermelés európai hatékonysága: egy megawattóra áramot tavaly 372 kilogramm szénből tudtak átlagosan előállítani, ez egy kilóval kevesebb, mint 2005-ben. Ezzel az európai áramtermelő ágazat hatékonyság szempontjából lekörözi az indiait és a kínait: az előbbiben 874 kilogramm, az utóbbiban 854 kilogramm szenet használnak fel egy megawattóra áram előállításához.