Vasárnap lemond az elnökségről a grúz Szaakasvili

Vágólapra másolva!
Vasárnap nyújtja be lemondását Mihail Szaakasvili grúz elnök, akinek távozását tüntetéseken követelte az őt korrupcióval vádoló ellenzék. Szaakasvili azért nem távozik hamarabb, mert még elnökként kívánja fogadni a lengyel és a litván államfőt, akik az őt hatalomba segítő rózsás forradalom évfordulójára látogatnak Grúziába.
Vágólapra másolva!

Mihail Szaakasvili grúz elnök november 25-én nyújtja be lemondását a január 5-re kitűzött, előrehozott elnökválasztás kapcsán - közölte Tbilisziben Mihail Macsavariani, a grúz parlament alelnöke.

A lemondásra azért nem kerülhet korábban sor, mert a Szaakasvilit hatalomra juttató rózsás forradalom évfordulójára, mások mellett a lengyel és a litván államfő is Grúziába látogat és az államfőnek még több ünnepi rendezvényen is részt kell vennie.

A lemondás legkésőbbi időpontja, a választási bizottság szerint a választási törvényben rögzített határidők figyelembe vételével, november 26-a lenne. Szaakasvili lemondása után megkezdi választási kampányát.

Grúziában november elején az ellenzék jelentős része öt napon át tüntetésekkel követelte a parlamenti és az elnökválasztás előre hozott megtartását és Szaakasvili távozását. November 7-én a tüntetőket szétverték, és az elnök még aznap rendkívüli állapotot vezetett be, amelyet november 16-án oldottak fel, majd Szaakasvili lecserélte a kormányt. Az ellenzéki Imedi televízió továbbra sem működhet, s az ellenzék állítja, hogy híveit változatlanul üldözik.

Az államfőt korrupcióval és azzal vádolja az ellenzék, hogy nem tesz semmit a szegénység felszámolásáért. Szaakasvili ugyanakkor orosz ügyködést sejt az ellene irányuló mozgalmak mögött.