Vágólapra másolva!
Japánban a Sendaiban rendezett NHK Trophy elnevezésű viadallal befejeződött a műkorcsolyázók hat állomásból álló Grand Prix-sorozata, s kialakult a december 13-16. közötti GP-döntő mezőnye. A női világbajnoki címvédő japán Miki Ando hatalmas meglepetésre szombaton éppen hazai pályán csúszott ki a fináléból, ahol idén nem lesz magyar versenyző sem.

A 2004-ben Európa-bajnoki címet szerzett Sebestyén Júlia tavaly várakozáson felülve szerepelve megnyerte a Kína-kupát, az Orosz-kupán pedig a második lett, s huszonnyolc ponttal bejutott a Grand Prix-döntőbe is, ahol a hatodik helyen zárt. Idén ugyancsak a kínai és az orosz GP-versenyre osztották be, ám most csak az ötödik, valamint a hetedik helyet szerezte meg. Ezek együttesen tizenegy pontot értek, amivel a Grand Prix-rangsor tizenhatodik helyén kötött ki, negyvenhárom versenyző között. Pavuk Viktória huszonötödik lett négy ponttal, de ő csak egy versenyen indulhatott, és Párizsban hetedikként zárt.

A Torinóban december 13-16. között rendezendő GP-döntőbe a nőknél a dél-koreai Ju Na Kim (30 pont), a japán Mao Aszada (30), az amerikai Kimmie Meissner (28), az olasz Carolina Kostner (26), a japán Jukari Nakano (26) és az amerikai Caroline Zhang (24) jutott be. A világbajnoki címvédő japán Miki Ando hatalmas meglepetésre szombaton éppen hazai pályán csúszott ki a fináléból, az utolsó Grand Prix-n, az NHK Trophy elnevezésű viadalon ugyanis csak a negyedik helyen végzett, s így a sorozatban huszonkét pontot ért el. Ando a rövid program után még második volt, a kűrben azonban három esés után (!) csak hetedik lett az Európa-bajnok Kostner győzelmével zárult versenyen.

A januári Zágrábi Eb előtt érdekesség, hogy a Grand Prix-sorozatban Kostner után az Eb-2. svájci Sarah Meier (22 pont) lett a második legjobb európai, utána a finn Laura Lepisto és Sebestyén Júlia következik (11-11), majd egy másik finn jön a sorban, az Eb-3. Kiira Korpi (9), de ő csak egy GP-versenyen indult, s az Orosz-kupán negyedik lett.

A GP-döntőbe a férfiaknál a japán Daisuke Takahashi (30), az amerikai Johnny Weir (30), a kanadai Patrick Chan (26), az amerikai Evan Lysacek (26), a svájci Stephane Lambiel (24) és a belga Kevin van der Perren (22) jutott be.

A GP-döntő további indulói, párosok: Tan Csang, Hao Csang (kínai, 30), Savchenko, Szolkowy (német, 28), Dube, Davison (kanadai, 28), Pang Csing, Tung Csien (kínai, 28), McLaughlin, Brubaker (amerikai, 26), Kawaguchi, Szmirnov (orosz, 22).

Jégtáncosok: Delobel, Schoenfelder (francia, 30), Belbin, Agosto (amerikai, 30), Virtue, Moir (kanadai, 30), Domnyina, Sabalin (orosz, 28), Pechalet, Bourzat (francia, 26), Hohlova, Novickij (orosz, 24).