Felülvizsgálja a NATO az afganisztáni missziót

Vágólapra másolva!
Teljesen felülvizsgálja a NATO és az USA az afganisztáni missziót - tudta meg a The New York Times. A kudarccal fenyegető küldetésről 2008-ig három átfogó tanulmányt készítenek az Egyesült Államokban, és minden szempontból átértékelik azt. A tanulmányoktól függetlenül is valószínűsíthető azonban, hogy a szövetségesek sokkal több katonát már nem tudnak Afganisztánba vinni.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és a NATO teljes egészében felülvizsgálja afganisztáni küldetését, amely több jel szerint is kudarccal végződhet - írta a The New York Times névtelenséget kérő amerikai és NATO-tisztviselőkre hivatkozva. A Bush-kormány és a NATO átértékeli a misszió biztonsági és terrorellenes vetületét, továbbá a politikai konszolidáció és a gazdasági fejlődés esélyeit is.

E célból három átfogó tanulmány készül, az egyiket a Pentagon készíti a katonai műveletekről, a másikban a washingtoni külügyminisztérium foglalja össze a diplomáciai munka és a gazdasági segélyek eredményét. A harmadik a NATO-stratégiáról fog szólni, amelyet Amerika nem tart elég agresszívnak. Mindhárom tanulmányt 2008 elejére ígérik, a NATO-vonatkozású jelentés a tavaszi bukaresti NATO-csúcstalálkozóra elkészül.

A The New York Times szerint a felülvizsgálat arra utal: nincsenek megfelelő sikerek az al-Kaida és a tálib mozgalom elleni küzdelemben, a felkelés pénzügyi forrásául szolgáló, növekvő ópiumtermelés és -csempészet visszaszorításában, valamint abban, hogy a kabuli kormány megerősítse legitimitását és hatalmát. A lap úgy érzékeli, hogy a Bush-adminisztráció egyik legfontosabb külföldi küldetése - a 2001. szeptember 11-i merénylet után az afganisztáni tálib és al-Kaida-erők megfutamítása - kudarcba fulladhat.

Az újság rámutat, hogy az Irak-politika egy évvel ezelőtt bejelentett átértékelésével szemben - ami a csapatok létszámának jelentős növelésével járt - az afganisztáni célok újrafogalmazásáról nem esik szó. A harcoló alakulatok megerősítése nem várható, főleg mivel nincsen elegendő, térségbe vezényelhető katona.

Washington most egy nemzetközi koordinátort, egy "szuperkövetet" igyekszik keresni, aki összehangolná az erőfeszítéseket és mindenekelőtt arra ösztönözné a NATO-országokat, hogy küldjenek nagyobb erőket Afganisztánba. A mértékadó napilap vasárnapi számában szerkesztőségi vezércikkben megállapítja: az afganisztáni küldetés felülvizsgálatának egyik következtetése minden bizonnyal az lesz, hogy az európai és amerikai csapatoknak még hosszú évekig a közép-ázsiai országban kell maradniuk.