Korábban indulhat a Szenteste

Vágólapra másolva!
Délután kettőig tartanak nyitva az üzletek december 24-én. A nyitva tartást a kereskedelmi törvény szabályozza, s az idén a jelek szerint ezt most minden nagy lánc be is tartja. A korábbi évek tapasztalatai szerint a kisebb üzletek idén is tovább lesznek nyitva.
Vágólapra másolva!

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint aligha elképzelhető, hogy belátható időn belül megszűnjék a 24-i nyitva tartás, ugyanis a kis alapterületű boltoknak szükségük van az ezen a napon elérhető forgalomra, emellett pedig erős a reklámértéke is. Ám vegyes a kép, sok üzlet dönt már ma is úgy, hogy 24-én zárva tart.

Idén az év utolsó napján, december 31-én ugyancsak a kereskedelmi törvény szabályozza, hogy este hatig tarthatnak nyitva az üzletek. Ám nem marad ellátás nélkül az ország, hiszen a benzinkutak folyamatosan üzemelnek. A két ünnep között a szokásos nyitvatartási rendben dolgoznak az üzletek. Ha ettől eltérnek, tájékoztatniuk kell a vevőket. Komoly logisztikai problémát okoz a karácsonyi nyitva tartás miatt az üzleteknek a friss áru készletezése.

Ha rosszul kalkulálnak, üzletenként milliós nagyságrendű forgótőkét bukhatnak, ráadásul fizetniük is kell a lejárt eltarthatóságú termékek megsemmisítéséért. Hardy Mihály, a Tesco szóvivője elmondta, egy hónapja dolgoznak a logisztikusaik azon, hogy minél kisebb készlet maradjon a karácsonyi friss áruból. A probléma megoldása annak ellenére bonyolult, hogy a Tesco előnyben van a benzinkútjaival, ahova kiteheti a készletet az ünnep alatt is.

A karácsonyi forgalom tervezése komoly logisztikai problémát okoz a nagy áruházaknak: ha rosszul kalkulálnak, a friss árukészletek megmaradása milliós nagyságrendű veszteséget okozhat, ráadásul fizetniük kell a lejárt termékek megsemmisítéséért is.

Az USA-ban az okoz izgalmat, hogy már csak az utolsó pillanatban vásárolók, illetve a gyenge dollárt kihasználó bevásárlóturisták menthetik meg a kereskedőket attól, hogy öt éve a leggyengébb karácsonyi szezont zárják az idén. Nagy-Britanniában több mint egy éve a leggyengébb a kiskereskedelmi forgalom. A kereskedők ott is arra számítanak, hogy a vevők az utolsó hétvégén rohanják meg az üzleteket. Kevésbé pesszimisták a németek, legalábbis a GfK tegnap közzétett, januárra szóló fogyasztói bizalmi indexe alapján.