Bírálja az NBH-t az Egymásért-jelentés tervezete

Vágólapra másolva!
A Nemzetbiztonsági Hivatal nem a kellő szakmai alapossággal és körültekintéssel végezte az Egymásért Alapítványhoz kapcsolódó munkáját - ez áll egyebek mellett abban a jelentéstervezetben, amelyet Tóth Károly, a két szervezet kapcsolatát és ennek esetleges nemzetbiztonsági kockázatait vizsgáló országgyűlési bizottság szocialista alelnöke juttatott el pénteken az MTI-nek. Az Egymásért Alapítvány kuratóriumi elnökét sikkasztással és csempészéssel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Január 29-én ülésezik legközelebb az Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal kapcsolatát, s annak esetleges nemzetbiztonsági kockázatát vizsgáló parlamenti bizottság. Tóth Károly, a bizottság szocialista alelnöke már elkészített egy jelentéstervezetet, de várható, hogy a testület ellenzéki, vagy esetleg SZDSZ-es tagja is készít javaslatot.

A vizsgálóbizottság megállapítja, hogy az alapítvány létrehozása során szerepet játszottak egykori és aktív nemzetbiztonsági múlttal rendelkező személyek is - szerepel Tóth Károly tervezetében. A javaslat szövege szerint az NBH törekedett szorosabb kapcsolat kialakítására, de nem kellő szakmai alapossággal és körültekintéssel végezték el az alapításkor a szükséges ellenőrzéseket. Tóth utalt arra is, hogy az NBH vezetőinek megítélése szerint "alapvetően hasznos és eredményes volt" az említett kapcsolat, egészen a pénzügyőri vizsgálatok megindításáig.

A jelentéstervezet szerint indokolt lenne, hogy szigorúbban szabályozzák a hivatásos szolgálati jogviszonyban álló személyek részvételét az alapítványokban és a társadalmi szervezetekben. A Pénzügyminisztériumnak szóló javaslat szerint át kellene tekinteni az alapítványok kereskedelmi tevékenységét, a pénzkezelésükről szóló jogszabályokat, és szükség esetén szigorítani is kell. Az alelnök jelezné a vám- és pénzügyőrség felé: végezzék nagyobb körültekintéssel a karitatív jelleggel behozott áruk kezelését, különösen abban az esetben, ha azok kereskedelmi forgalomba kerülnek.

A parlamenti bizottság legutóbbi, január 15-ei ülésen többször szóba került, hogy Földesi-Szabó Lászlót, az alapítvány kuratóriumi elnökét csempészéssel és sikkasztással is gyanúsítják. A vámosok még áprilisban áfa és vám meg nem fizetése miatt indítottak nyomozást a kuratóriumi elnök és mások ellen. Az eddigi adatok szerint 2005 és 2007 között több mint 170 esetben kezdeményeztek vámmentes vámkezelést a Távol-Keletről származó konzervekre.

Földesi-Szabó Lászlóazt mondta: a szervezetet 2004-ben karitatív céllal hozták létre Nagy Lajos, az NBH egykori igazgatója "ötletére és kérésére". Utalt azonban arra, hogy a megalakulás "igazi, mélységes tartalmáról" nem nyilatkozhat, mert az titoknak minősül. Azt, hogy az ügy részleteit a közvélemény megismerhesse, nehezíti, hogy a képviselők a bizottság korábbi zárt ülésén számos olyan információt kaptak, amelyekről a nyitott üléseken az újságírók jelenlétében már nem beszélhettek.