Erőszak miatt zártak el egy amerikai katonát Okinaván

Vágólapra másolva!
Néhány különleges esetet kivéve nem hagyhatják el támaszpontjaikat a japán Okinava szigetén az amerikai katonák. A döntés oka, hogy egy japán kislány megerőszakolásáért őrizetbe vettek egy amerikai tengerészgyalogost. A japán kormány komolyan veszi az ügyet - egy 1995-ös nemi erőszak nyilvánosságra kerülése egyszer már elszakítottat a cérnát a japánoknál.
Vágólapra másolva!

Szigorú korlátozásokat vezettek be szerdától a japán Okinava szigetén szolgálatot teljesítő amerikai katonai alakulatoknál. A határozatlan időre szóló rendelkezés szerint a csendes-óceáni szigeten állomásozó haderő tagjai csak meghatározott célból - így hivatalos ügyekben, illetve vallásgyakorlás, tanulás, orvosi ellátás céljából - hagyhatják el a támaszpontokat. Az engedélyezett utak köre a bázison kívül lakók esetében kiegészül a lakóhely és a támaszpont közötti ingázással, de ez is csak meghatározott járműveken történhet: saját autón, taxin vagy amerikai katonai járművön.

A szigorítás előzménye, hogy a múlt héten a japán rendőrség egy 14 éves helybeli kislány megerőszakolásának a gyanújával letartóztatott egy Okinaván szolgáló amerikai tengerészgyalogost. Az ügy azt a szintén Okinava szigetén történt 1995-ös, nagy felháborodást kiváltó bűntettet idézte fel, amelyben három amerikai katona megerőszakolt egy 12 éves japán kislányt. A japán kormány a mostani eset kapcsán felszólította az amerikai erőket, hogy szigorítsák a fegyelmet a Japánban állomásozó csapataik körében.