Öt fiúról

Vágólapra másolva!
Fiatalok, tehetségesek és természetesen britek. Bemutatjuk a szigetország öt ifjú férfiszínészét, akik mostanában kezdik meghódítani a nézők szívét. Ne mondja senki, hogy nem szóltunk: a következő években őket érdemes figyelni!
Vágólapra másolva!

Nicholas Hoult

Forrás: [origo]

A tizennyolc éves, kusza szemöldökéről felismerhető színészt legtöbben kissrácként látták utoljára az Egy fiúról című Nick Hornby adaptációban Hugh Grant oldalán. Azóta nem csak annyi történt vele, hogy langalétára (több mint 190 centi magas) nyúlt, hanem felbukkant Az időjós-ban, majd eljátszotta az alkoholistává züllő Gabriel Byrne fiát a Gyerekkorom Afrikában című remek kis filmben, amely egyébként a színész, Richard E. Grant saját gyermekkori élményein alapul. Újabban a Skins című, roppant szórakoztató angol sorozatban láthatjuk, ami egy tinikoruk végén járó fiúkból és lányokból álló baráti társaságról szól - Nicholas alakítja Tonyt, a vezéregyéniséget a csapatban, aki az első évad végén eléggé pórul járt, de már megy is a második évad, úgyhogy hamarosan fordulhat a szerencséje.

+ + +

Andrew Garfield

Forrás: [origo]

Itthon valószínűleg még nem sokak számára cseng ismerősen a neve, bár, ha eláruljuk, hogy ő volt Robert Redford politika iránt teljesen közömbös diákja a Gyávák és hősök-ben, akkor talán beugrik az arca. A huszonnégy éves színésztehetséget érdemes lesz szemmel tartani, sikeres színházi karrierje mellett most kezdi meghódítani a szélesvásznat. Kis híján két új filmben is feltűnt idén: a sztárság felé kétségtelenül jó lépésnek tűnő vállalása volt egy epizódszerep a Scarlett Johansson és Natalie Portman főszereplésével készült A másik Boleyn lány-ban, azonban a film végleges változatából kivágták. Az igazi kihívást viszont úgyis a berlini filmfesztiválon bemutatott, Boy A című kiváló angol függetlenfilm főszerepe jelentette, amelyben egy érzelmileg sérült, a nézők előtt lassan feltáruló titokzatos múlttal rendelkező fiút alakít lenyűgözően.

+ + +

John Simm

Forrás: [origo]

A nálunk sokéves késéssel bemutatott kultikus angol partyfilm, a Human Traffic drogokon pörgő főhőse volt és két Michael Winterbottom-filmben, a Csodaország-ban és a Non-stop party arcok-ban is felbukkant, de ezeken kívül főleg tévéfilmekben szerepelt. Csak javasolni tudjuk, hogy aki teheti, szerezze be David Yates Sex Traffic című kétrészes tévédrámáját, amelyben Simm egy emberjogi szervezet dolgozóját alakítja, aki kelet-európai lánykereskedők után nyomoz, és így ismeri meg Elenát, a prostitúcióra kényszerített moldáviai lányt, akit a briliáns román színésznő, Anamaria Marinca (4 hónap, 3 hét, 2 nap) formál meg. Simm korábban is dolgozott már Yates-szel, az izgalmas State of Play című minisorozatban oknyomozó újságírót alakított. A State of Play és Simm 2006/2007-es kétévados krimisorozata, a Life on Mars sem kerülhette el a kiugróan jó angol sorozatok sorsát: már mindkettőnek készül az amerikai remake-je. Lehet, hogy jók lesznek azok is, de kár lenne miattuk nem megnézni az eredetiket.

+ + +

Simon Pegg

Forrás: [origo]

Vöröses hajával, szeplős bőrével és jellegzetes kiejtésével ennél angolabb már nem is lehetne, mégis jó úton van ahhoz, hogy Amerikában is sztár legyen. Két kisköltségvetésű, barátaival forgatott komédiája, a Haláli hullák hajnala és a Vaskabátok közül utóbbi nemzetközi szinten is nagy siker lett, és Peggre már nem csak az angol kultfilmek közönsége figyel. Tavaly epizódszerepet játszott Az álomnő-ben, idén viszont főszereplőként lesz látható David Schwimmer rendezésében, a Run, Fat Boy, Run című vígjátékban, aminek egyébként társírója is volt. Ha az elköteleződéstől rettegő fickó szerepével esetleg nem futna be, még mindig megteheti az ősszel mozikba kerülő How to Lose Friends and Alienate People-lel, amelyben egy sztárvilágban forgó léha újságírót alakít.

+ + +

Martin Freeman

Forrás: [origo]

Valószínűleg átlagos megjelenése és szinte túlzott normalitása miatt nem lett belőle nagyobb sztár, de a jelenléte mindig üdítő a vásznon, még akkor is, ha csak epizódszerepet játszik. Ilyen apró színfolt volt például a Haláli hullák hajnalá-ban, a Vaskabátok-ban és Anthony Minghella Bűnös viszonyok-jában - utóbbiban Jude Law kollégáját játszotta, aki rákattan az irodájuk szemrevaló takarítónőjére. Ahonnan viszont mindenki ismerheti, az a Galaxis útikalauz stopposoknak főszerepe - habár a film nem tudta visszaadni Douglas Adams térdcsapkodósan vicces regényét, Freeman tökéletes választás volt Arthur Dent megformálására. Azóta játszott még egy főszerepet, bár kétséges, hogy sokan látják majd alakítását: Rembrandtot formálja meg Peter Greenaway nálunk egyelőre nem forgalmazott Nightwatching (Éjjeli őrjárat) című életrajzi filmjében.