Párolt tőkehal keleti zöldségekkel

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 szelet (összesen kb 60 dkg) tőkehal-filé, 10 dkg szójacsíra, 6 dkg vegyes biocsíra, 1 maréknyi madársaláta, 4-6 evőkanál extra szűz olívaolaj, 3 szál újhagyma, 1 diónyi friss gyömbér, 3 evőkanál szójaszósz, 10 dkg shiitake gomba, fél teáskanál halfűszer-keverék, 1 evőkanál miso paszta, darált bors

Elkészítése:
Kezünkkel simítsuk végig a halszeleteket, és ha szálkát érzünk, csipesszel húzzuk ki azt. Csorgassuk meg a halfilét olívaolajjal, daráljunk rá borsot, és hintsük meg a fűszerkeverékkel. Pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.

Hevítsünk fel pár evőkanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele a befűszerezett halszeleteket. Közepes lángon süssük mindkét oldalát három percig.

Míg a hal sül, egy wokban vagy nagy serpenyőben lássunk neki a szójás zöldségek elkészítésének. Hevítsünk fel az edényben két evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele a gyufaszál vékonyságúra felmetélt gyömbért.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Pároljuk egy percig, utána tegyük hozzá a szójacsírát, a megmosott madársalátát, a gombát, az újhagymát, majd erős lángon süssük egy-két percig. Csorgassuk meg szójaszósszal, tegyük hozzá a miso pasztát (érdemes előtte egy-két evőkanál hideg vízben jól elkeverni) és a biocsírákat, majd forrósítsuk jól össze.

Tálaljuk a megsütött halszeleteket nagy tányérra, tetejére halmozzunk a szójás zöldségekből. Köretnek pároljunk hozzá hosszúszemű rizst.