Oroszországban az RWE

Vágólapra másolva!
A német RWE energiaipari konszern félmilliárd eurós befektetéssel betette a lábát az orosz villamosáram piacra.
Vágólapra másolva!

Az orosz Sintez csoporttal együtt 43 százalékos részesedésre tesz szert az orosz TGK-2 villamoserőmű vállalatban - közölte az eddigi tulajdonos, az állami ellenőrzés alatt álló UES áramszolgáltató monopólium az Interfax hírügynökséggel. A vevők eredetileg az ellenőrző pakett megszerzésére törekedtek.

Az RWE már korábban is jelezte, hogy külföldi terjeszkedési tervében Oroszországra helyezi a hangsúlyt. Riválisa az E.ON már rendelkezik részesedéssel az orosz OGK-4 villamoserőmű vállalatban és újabb részesedések megszerzésére törekszik.

Az RWE szentpétervári partnerével 33,47 százalékos pakettet vásárol meg az állami UES konszerntől, amihez közel tíz százalék új részvény kibocsátása járul. A TGK-2 részesedés megszerzése mintegy 19 milliárd rubelbe (516 millió euró) kerül. Az RWE a pénteki aukción a Gazprombankot ütötte ki a nyeregből.

Az orosz árampiaci liberalizáció keretében az UES állami monopólium OGK és TGK jelzésű egységekre lett feldarabolva. Az OGK energiatermelő vállalatok kizárólag elektromos energia termeléssel foglalkoznak, míg a TGK jelzésű vállalatok távhőt is előállítanak. A TGK-2 szolgáltatási területe Moszkvától északra és északnyugatra fekszik