Vágólapra másolva!
Hatvanegy éves korában elhunyt a mára klasszikussá vált Kraftwerk zenekar egykori dobosa. A német származású elektronikus zenei úttörőt, kísérletező zenészt szívroham vitte el.
Vágólapra másolva!

Klaus Dinger négy nappal hatvankettedik születésnapja előtt halt meg szívrohamban. Az egyedi, úgynevezett "motorik" stílusáról ismert dobos az egyik alapítója volt a mára legendás, a hetvenes évek elején még krautrockot játszó Kraftwerk együttesében.

A dobos Dinger és a gitáros Michael Rother egy idő után elhagyta a bandát, a társak nélkülük fordultak az elektronikus kísérletezés felé. Dinger és Rother pedig megalapította a Neu! formációt.

Az új zenekar egymás után három albumot is kiadott rövid idő, mintegy három év leforgása alatt. Habár az albumokat 2001-ig semmilyen hanghordozón sem terjesztették az Egyesült Államokban, a Neu! az egyik fő ihletője lett olyan későbbi zenekaroknak, mint a Sonic Youth, a Tortoise és a Stereolab.

Az általuk képviselt precíz ritmusokat és a pre-punk korszak minimalista hangzását legfőképp Dinger akkoriban felfedezett igen egyszerű, később a motorik nevet kapó ritmusának köszönhetik.

A zenekar 1975-ben feloszlott, ám mintegy tíz év múlva újra összeállt. A tagok új anyagot csak 1995-ben adtak ki, azt is inkább csak azért, hogy az egyre burjánzó bootlegeknek útját állják.

A barát és zenésztárs Rother közleményben emlékezett meg Klaus Dinger művészi kreativitásáról: "Mindig hálával fogok gondolni a Neu! projekthez adott csodálatos zenészi hozzájárulására" - írta.

party.[origo].hu

NEU!: Hallogallo