Hajléktalanok szereztek szakmát és munkát

Vágólapra másolva!
Tatabányán tizenhat hajléktalannak sikerült szakmát szerezni majd elhelyezkedni állványozó, hegesztő és szárazelem-építő szakmában a másfél évig tartó Lépésről lépésre programnak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Százhúsz jelentkező közül választották ki a hetvenöt résztvevőt, akik közül végül tizenhat embert sikerült munkába állítani, ők jelenleg is dolgoznak, többek között ács-állványozó, hegesztő és szárazelem-építő szakmában - mondta a programot szervező Utcai Szociális Segítők Egyesülete (USZSE) elnöke. Lőrincz Norbert közölte, több nőt szerettek volna bevonni a kezdeményezésbe, de számukra nem találtak olyan szakmát, amely tartós munkahelyet biztosított volna.

Motivációs, kommunikációs tréninggel indultak

A programot motivációs és kommunikációs tréninggel kezdték, majd mentorok segítették a további munkát. A Lépésről lépésre program 36 millió forintból valósult meg, ehhez az USZSE 1,5 millió forintos önerőt biztosított, a támogatást uniós forrásból szerezték. Az egyesület június elejétől november végéig 24 önkéntest és szociális munkást képez ki arra, hogy ellátottjaikat visszavezessék a munkaerőpiacra, és a tervek szerint további 10 résztvevővel a Lépésről lépésre programot is folytatják. Az USZSE nyilvántartása szerint Tatabányán 593 ember számít utcai hajléktalannak, közülük 389-en tartanak folyamatos kapcsolatot az egyesülettel. Jelenleg a szervezet tíz embernek várostakarítási munkát ad, a minimálbért kissé meghaladó összegért.