A BKV-sok keddi tárgyalása is eredménytelen

Vágólapra másolva!
Nem sikerült megegyeznie a BKV Zrt. vezetőségének és a sztrájkbizottságnak a keddi tárgyaláson sem, így a szakszervezetek továbbra is tartják bejelentésüket, amely szerint május 27-én többnapos munkabeszüntetés kezdődhet - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. A közlekedési társaság közleményben tudatta, hogy továbbra is bízik a megegyezésben.
Vágólapra másolva!

A sztrájkbizottság szóvivője szerint egyre kevesebb a remény a megegyezésre a cég menedzsmentjével, mert a vezetőség a követelések teljesítésének csak egy részében kompetens. Ahhoz például, hogy a vállalat gazdasági helyzetét megnyugtatóan megoldják, a fővárosnak és az államnak is komoly szerepet kell vállalnia - tette hozzá Nemes Gábor.

A cég vezetősége már korábban elállt volna a tervezett létszámleépítéstől, ami szintén a szakszervezeti követelések között volt, de az érdekképviseletek szerint az elbocsátás a rossz anyagi helyzet miatt elkerülhetetlen lesz. A szakszervezetek követelik továbbá a munkakörülmények javítását, a lepusztult géppark cseréjét és a cég felaprózásának, a telephelyek eladásának leállítását.

A szakszervezet kevésnek tartja az állam által beígért a 10-12 milliárd forintot, szerintük legalább 15-18 milliárd forintra volna szüksége a cégnek ahhoz, hogy elkerülje a hitelválságot és ne okozzon problémát például az alkalmazotti bérek kifizetése.

A szakszervezetek május 27-én nulla órától tart többnapos munkabeszüntetést, ha addig nem teljesülnek követeléseik. A munkabeszüntetésben a gumikerekű járművek vesznek részt, a metró, a villamos és a HÉV nem sztrájkol.

A tervezett sztrájk kezdete egybeesik az írásbeli érettségi utolsó napjával. A fővárosban ezen a napon mintegy hétezer diák vizsgázik informatikából, művészeti tárgyakból és ének-zenéből.

A BKV Zrt. továbbra is bízik a megegyezésben, ezért minden kérdésben folytatják a tárgyalásokat, s mindent megtesznek a helyzet megoldása érdekében.

A tárgyalások pénteken folytatódnak.