Zsiráfnászt fotóztak az új szavannakifutóban

Vágólapra másolva!
A budapesti állatkert két felnőtt zsiráfjánál párzást figyeltek meg a gondozók az elmúlt napokban, ami azt mutatja, hogy az állatok jól érzik magukat a május végén átadott új szavannakifutóban.
Vágólapra másolva!

Hamar megszokták május végén megnyitott új lakosztályukat a Fővárosi Állat- és Növénykert zsiráfjai. Ez már csak abból is jól látható, hogy a két felnőtt állatnál a napokban párzást figyeltek meg a gondozók. A két állat már korábban is párzott egymással, ám az még a régi férőhelyükön történt.

Új helyre kerülve az állatok eleinte bizonytalanok, és inkább a terület feltérképezésével, megszokásával törődnek, semmint a "romantikával". Mostanra azonban - úgy látszik - otthon érzik magukat a szavannakifutóban, illetve a számukra kialakított istállóban. Azt persze most még nem lehet tudni, hogy a párzás valóban eredményes volt-e a fogantatás, utódnemzés szempontjából, ám a szakemberek mindenképpen bíztató jelként értékelik.

Santana, a tizenkét esztendős nőstény zsiráf tenyésztési szempontból már bizonyított, hiszen az állatkert korábbi zsiráfbikájától két borja is született 2001-ben (Samburu), illetve 2002-ben (Saka). A jelenlegi partnerétől, Jonastól azonban eddig még nem született utód, hiszen a most hatesztendős, Dániából érkezett hím nagykamasznak számít. Jóllehet a hím zsiráfok 4-5 éves korukban már elérik az ivarérettséget, hatéves korukig még növésben vannak, vagyis eltart egy darabig, amíg párzás szempontjából is "felnőnek a feladathoz". Szerencsére mindkét állatban megvan a vonzalom a másik iránt, ezért az állatkert vezetése hosszabb távon mindenképpen arra számít, hogy Santana és Jonas frigyéből kiszsiráf születik majd. Erre azonban leghamarább csak jövőre kerülhet sor, mivel a zsiráfok vemhességi ideje átlagosan 450 napra tehető.

Jonas háremet kap

A két felnőtt zsiráf, Santana és Jonas mellé áprilisban egy fiatal nőstény is érkezett a Prágai Állatkertből, a másfél éves Ingrid személyében. A korábbi férőhelynél lényegesen tágasabb szavannakifutóban ugyanis egy kisebb zsiráfcsapatot szeretnének bemutatni az Állatkert szakemberei, méghozzá 1:3-as ivararánnyal. Ez azt jelenti, hogy Jonasnak három nőstényből álló háreme lesz. A két jelenlegi nőstény mellé ugyanis a tervek szerint egy harmadikat is beszerez az állatkert. Sandra, a kiszemelt zsiráfhölgy ugyancsak a Prágai Állatkert lakója, ám a tavaszi szállításkor még túl fiatal volt az utazáshoz.

Forrás: Fővárosi Állatkert

Az új kifutóba költözött zsiráfoknál máris párzást figyeltek meg a gondozók

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1868 óta tartanak zsiráfokat. Az első állatot Erzsébet királyné (pontosabban az ő közbenjárására Ferenc József) ajándékozta a városligeti intézménynek. London (1838), Párizs (1852) és Bécs (1858) után a budapesti volt a negyedik állatkert, ahol zsiráfborjú született (1868-ban), és Budapesten sikerült állatkerti viszonyok közt először szaporítani a zsiráf Kenyában honos alfaját, az ún. masszai zsiráfot (1934-ben). 1866 óta egyébként összesen 24 zsiráfborjú látott napvilágot Budapesten.