Coface: Elérte Európát a pénzügyi válság

Vágólapra másolva!
Az osztrák Coface hitelbiztosító társaság csütörtökön kiadott értékelése szerint a pénzügyi válság elérte Európát, és most már a legsérülékenyebb feltörekvő országok felé tart. A társaság ezért leminősítette Spanyolországot, Észtországot, Litvániát és negatív megfigyelési listára helyezte Portugáliát, Dániát,  Dél-Afrikai országokat, valamint Vietnamot.
Vágólapra másolva!

A Coface csoport fél évente aktualizált értékelése szerint a krízis már javában dúl Spanyolországban, Portugáliát pedig még csak most kezdi fojtogatni. A többi Skandináv-országnál sebezhetőbb Dániában a cégek a gazdasági fejlődés ütemének visszaesésétől valamint a csökkenő árrésektől szenvednek. Pillanatnyilag a BRIC-országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) jól kezelik a válságot, a Balti-országokban, Dél-Afrikában és Vietnamban azonban emelkedik a hitelezési kockázat. Az utóbbi három helyen a rossz külkereskedelmi mérleg és a gazdasági fejlődés lassulása okoz gondokat.

A válság Európában egyre mélyül. Spanyolországban eddig a gazdasági fejlődés motorjának számító építőipar aktivitása zuhant, az építőipar vergődését a fogyasztás és a beruházások csökkenő volumene okozza. A cégek fizetési hajlandósága egyértelműen romlott: a Coface adatai szerint 2008 januárja óta 66 százalékkal növekedett a kifizetésekkel kapcsolatos problémák száma az országban, ennek fele az építőiparhoz köthető. Spanyolország 2007 szeptemberében már negatív megfigyelési listára került.

Portugália a domino-effektus áldozata, hiszen exportjának 30 százaléka Spanyolországba irányul. A késedelmes fizetések száma az év eleje óta megduplázódott. A Coface ezért negatív megfigyelési listára helyezte az országot.

Dánia sokkal sebezhetőbb, mint a többi Skandináv-ország sérülékenyebb építőipara és a háztartások nagyfokú eladósodottsága miatt. A gazdasági helyzet egyértelmű romlása miatt a csődeljárások száma 25 százalékkal nőtt az év eleje óta. Ezért a Coface negatív megfigyelési listára helyezte az országot.

A sebezhetőbb feltörekvő országok között említik a dél-afrikai országokat, ahol a gazdasági aktivitás lassulása, a magasabb inflációs ráta és a rand volatilitása okoz problémákat. Ezért kerültek negatív megfigyelési listára. Mind Vietnamban, mind a Balti-országokban (Észtország és Litvánia) a túlfűtött gazdaságok a bizonyítékok a krízis bekövetkeztére. A gyors növekedés külső egyensúlyhiányt és inflációt generált.

Emellett a háztartások és a vállalkozások tetemes adósságot halmoztak fel külföldi devizában. Vietnam jelentős valutaválsággal néz szembe. Lettországban és Észtországban (mindkét ország besorolását A3-ról A4-re rontotta a Coface) a gazdasági tevékenység brutális visszaesése már elindult. A BRIC-országok eddig megúszták válságot, mert az élénk hazai kereslet és az egyensúlytalanságok hiánya miatt gazdaságuk továbbra is jó teljesítményre képes - olvasható a jelentésben.