Egók harca miatt távozik a sportállamtitkár

Vágólapra másolva!
Bár Elbert Gábor sportszakállamtitkár nem közölte, hogy konkrétan miért nyújtotta be lemondását nem sokkal az olimpia kezdete előtt, a döntése hátterét ismerő politikusok az [origo]-nak azt mondták, személyes konfliktusai voltak nemrégen kinevezett főnökével, Gyenesei István miniszterrel. A parlamenti sportbizottság egyik szocialista tagja szerint a szakállamtitkár apróságokat reagált túl, egy fideszes képviselő viszont úgy tudja, hogy a miniszter erőszakos vezetési stílusán borult ki Elbert, aki azt mondta, egyáltalán nincs hasonló gondolata felettesével.
Vágólapra másolva!

Alig három héttel az olimpia kezdete előtt meglepetést okozott a hétfői bejelentés, amely szerint Elbert Gábor sportszakállamtitkár benyújtotta a lemondását. Sem Elbert, sem a felettese, Gyenesei István miniszter nem közölt részleteket arról, hogy konkrétan mi vezetett a döntéshez. Elbert az [origo]-nak hétfőn azt mondta: a miniszterrel "nincs hasonló gondolatuk", "minden ügyben" nézeteltérésük volt, de részletekbe nem bocsátkozott.

Gyenesei István pedig csak annyit írt közleményében: bár "a sportpolitika fő irányaiban egyetértenek, azonban a szakmai súlypontok meghatározásában, a munkafelfogásban, valamint a munkamegosztásban a véleményük valóban eltérő". Az [origo]-nak nyilatkozva pedig azt mondta, a konkrét részletek nem tartoznak a közvéleményre.

"Egy kicsit túlérzékeny volt, bár vannak olyan dolgok, amelyekben igaza van" - mondta az [origo]-nak Páva Zoltán (MSZP), az Országgyűlés sportbizottságának tagja, miután kedden beszélgetett a szakállamtitkárral. Páva szerint Elbert apróságokat sérelmezett. "Ezek nem fajsúlyos ügyek", nem tűnnek elegendőnek a távozáshoz - vélte a képviselő. Egy szövetségi vezetővel akadt például probléma, aki azt állította, hogy nem kapták meg időre a pénzüket, pedig ennek csak az volt az oka, hogy késtek a korábbi összegek elszámolásával - mondott egy példát Páva Zoltán. "De ilyen előfordul, ez nem ok arra, hogy lemondjon" - magyarázta.

Páva szerint Elbert a miniszterhez hasonlóan önérzetes volt. "Két egyéniség, két a sportért elkötelezett ember" - fogalmazott. A képviselő azt mondta, megdöbbenéssel hallott a szakállamtitkár lemondási szándékáról, még sms-t is küldött neki, melyben maradásra kérte. "Ez mindkettőjüknek és az olimpiára készülő magyar sportolóknak is rossz" - mondta.

Nagy Jenő (MSZP), a sportbizottság tagja már jóval korábban hallott arról, hogy a szakállamtitkár lemondásra készül. Ezért abban biztos, hogy a Kolonics György halála nyomán kirobbant sportegészségügyi vitának nincs köze Elbert lemondásához. Szerencsésebb lett volna, ha az olimpia után mond le, de végigvitte, amit lehetett - vélte. Az olimpiával kapcsolatos feladatait elvégezte, és csak az után állt fel - mondta Nagy Jenő.

"Gyenesei a felelős"

Bánki Erik, a sportbizottság fideszes elnöke szerint viszont nem lett volna szabad az olimpia előtt lemondani és ezzel esetleg megzavarni a sportolók felkészülését és nyugalmát. Úgy vélte, az olimpia során Pekingben bármikor történhet olyasmi, ami kormányzati beavatkozást igényel, ezért szükség lenne a szakállamtitkárra. (Az [origo]-nak a miniszter hétfőn azt mondta: mivel ő Elbert Gáborral képzelte el a jövőt, egyelőre nem gondolkodott az utódlás kérdésén. Bár Elbert már augusztus 8-án távozni akart, a miniszter kérésére távozása időpontja szeptember elsejére tolódott, éppen az olimpia miatt.)

Bánki Erik szerint Elbert távozásáért alapvetően a miniszter felelős. Gyenesei szerinte "erőszakos, akaratos, összpontosító stílusban" vezette a tárcáját, miután "minden idők leggyengébb miniszteri meghallgatását" produkálta a sportbizottság előtt. Bánki szerint a miniszter túlságosan rá akart telepedni az ügyekre, a szakállamtitkár addigi viszonylagos önállóságát lehatárolta. Átkerültek hozzá a pénzügyi jogkörök, minden levelezést magához rendelt, és minden egyes döntés előtt tájékoztatni kellett - állította a fideszes bizottsági elnök.

Gyenesei hétfőn nyilatkozott az [origo]-nak

Elbert Gábor 2006 óta töltötte be a sport-szakállamtitkári posztot. Komoly sportvezetői tapasztalattal rendelkezett, lehetőleg kerülte a politikát - mondták róla az [origo] által megkérdezettek. Elbert kiszolgált két minisztert - Lamperth Mónikát és Bajnai Gordont -, és csak a harmadik, Gyenesei István hivatalba lépése után döntött a lemondás mellett.

A feszültségek ellenére az általunk megkérdezett parlamenti bizottsági tagok szerint még a miniszter is elismerte a munkáját, és így voltak ezzel a sportbizottság ellenzéki tagjai is. Annak ellenére, hogy Bánki Erik a Fidesz hivatalos közleményében alkalmatlannak nevezte Elbert Gábort, az [origo]-nak azt mondta: valóban sok erőfeszítést tett a sportért, rendezvények tömegén jelent meg. Szerinte az volt a legnagyobb probléma, hogy a szakállamtitkár a kormányon belül képtelen volt érvényesíteni az akaratát.