Nem borítják az USA minősítését a "jelzálogtestvérek"

Vágólapra másolva!
Nőttek az amerikai kormány költségvetési kockázatai a két állami szponzorálású jelzáloggarancia-intézet - a Fannie Mae és a Freddie Mac - állami gondnokság alá helyezésével, ám e kockázatok továbbra is a lehető legmagasabb, "AAA" szintű szuverén amerikai adósbesorolás tűréshatárain belül vannak - közölte szerdai londoni állásfoglalásában a Fitch Ratings.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő, amely megerősítette az Egyesült Államok adóskockázati osztályzatát és annak stabil kilátását, hétfői elemzésében azt írta: egyelőre bizonytalan a két intézet potenciális jövőbeni veszteségének mértéke, de az amerikai pénzügyminisztérium szükség esetén akár 200 milliárd dolláros tőkeinjekcióra is kész. Ez az amerikai éves GDP-érték 1,4 százaléka lenne.

A két cég összesített bruttó kötelezettsége a június végi állapot szerint 1635 milliárd dollár volt, az amerikai GDP 11,4 százaléka; emellett együttes bruttó garanciavállalásuk elérte a 3483 milliárd dollárt, a GDP-érték 24,3 százalékát. A Fitch azonban a szélesebb értelemben vett állami szektor pénzügyi intézményeinek adósságait és garanciavállalásait nem számítja bele a saját maga által kalkulált, nemzetközi összehasonlító alapú államadósságba.

Az így számolt GDP-arányos bruttó amerikai államadósság 2007 végén 57,1 százalék volt, és a hitelminősítő várakozása szerint ez 2008 végére - a gazdasági lassulás nyomán várható meredek költségvetésihiány-emelkedés, és a költségvetési ösztönző csomag miatt - 59,5 százalékra emelkedik, a két pénzintézetnek nyújtandó állami tőkejuttatás nélkül. Így az amerikai kormány pénzügyi mutatói még mindig jórészt megfelelnek majd más, "AAA" szintre besorolt nagy szuverén adósokéival, például Franciaországéval vagy Németországéval, amelyek államadósság-rátája az idei év végén várhatóan eléri a 64,3, illetve a 63,5 százalékot, áll a hétfői londoni elemzésben.

A mentőakció a többi nagy hitelminősítő véleménye szerint sem sodorja veszélybe az Egyesült Államok lehető legmagasabb szintű szuverén adósminőségi besorolását. A Standard & Poor's hét eleji londoni állásfoglalásában szintén úgy fogalmazott, hogy sem a nála "AAA/A-1 plusz" szintű, hosszú és rövid futamú amerikai adóskockázati osztályzatra, sem annak stabil kilátására nincs hatással a Fannie Mae és a Freddie Mac állami gondnokság alá vétele.

A Moody's Investors Service minapi londoni elemzése is azt emelte ki, hogy a két jelzálogintézetnek nyújtandó állami tőkeinjekció nem fogja kikezdeni a Moody's listáján szintén a lehető legjobb, "Aaa" szintű szuverén amerikai adóskockázati besorolását. E hitelminősítő hangsúlyozta, hogy a jelen pénzügyi évre előirányzott teljes amerikai szövetségi kiadás 2900 milliárd dollár, és a két pénzintézet kisegítésére szánt, stressz-forgatókönyv esetén valószínűsíthető 200 milliárd dolláros juttatás is jóval elmaradna a fejlett ipari gazdaságokban korábban végrehajtott bankszektorbeli állami tőkejuttatások GDP-arányos súlyától.