Két hónappal korábban jött a tél

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok havazásainak alkalmával az Alpok csúcsain a frissen lehullott hó mennyisége helyenként megközelítette a 40 centimétert. Az osztrák síterepek zömén ekkora mennyiségű hóval csak november közepén találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban hazánk és a környező országok időjárását alakító sekély ciklon hatásra kiadós csapadék hullott a Kárpát-medence térségében.

A hét eleje óta tartó szokatlanul hideg időben hazánkban két napon is megdőlt a hidegrekord. Hétfőn az országos és budapesti hidegrekord is a múlté lett. A korábbi országos rekordot Zalaegerszeg tartotta, 1925. szeptember 15-én a nappali maximumhőmérséklet 10,5 fok volt, hétfőn ennél csaknem két fokkal mértek kevesebbet, Sopronban mindössze 8,6 fokig melegedett a levegő. A fővárosban sem volt sokkal melegebb, a 11,5 fokos maximumhőmérséklet a korábban, 1912. szeptember 15-én mért 12,4 fokot múlta alul.

Szerdán újabb országos hidegrekord dőlt, a hőmérséklet csúcsértéke csupán 11,4 fok volt, ami négy tizeddel kevesebb, mint az eddigi, 2001-ben mért rekord.

A hideg idő a szomszédos országokban is meglepetéseket okozott. Az elmúlt napokban az Alpokban és a Tátrában is havazott. Felső-Ausztriában már a hétvégén elkezdődött a havazás, és az elmúlt néhány nap alatt Dachstein környékén, az 1600 méterig felnyúló csúcsokon közel 40 centiméter hó hullott le. A Schneeberg csúcsán, amely tiszta időben Sopronból is látható, szintén havazott, a lehullott hó helyenként még ma is látható.

http://www.im-salzkammergut.at

A hideg időben nem csak az Alpok csúcsait takarta be a hó, havazni kezdett az Alacsony- és Magas-Tátrában is. A Lomnici-csúcson és a Chopokon is néhány centiméteres friss hó hullott.

A korán érkezett tél várhatóan csak rövid ideig vendégeskedik a térségben, és jövő hét közepétől mindenhol visszatér az ilyenkor megszokott őszies idő és hőmérséklet. A most frissen lehullott hó pedig elolvad.

A hétvégén azonban még biztosan marad a szokásosnál több fokkal hidegebb idő, így a jövő hét elejéig hazánkban is biztosan elkél még a fűtés.